Zaujímavosti

Kontroverzná Alexandrijská knižnica a pochybné spôsob získavania diel

Kontroverzná Alexandrijská knižnica a pochybné spôsob získavania diel

videní: 3.4K

O Alexandrijskej knižnici, ktorá bola bez pochyby najväčšou starovekou knižnicou, ste už určite počuli. Alexandrijská knižnica, ktorá mala v inventári neuveriteľných 700 000 kníh, však mnohé z nich získala tak povediac podvodom.

Alexandrijská knižnica bola založená za prvého panovníka z dynastie Ptolemaiovcov. Kráľ Ptolemaios I. bol v minulosti osobným strážcom Alexandra Veľkého. Keď v bojoch po jeho smrti získal Egypt, prevzal aj titul kráľa a vládol do roku 283 pred našim letopočtom. Po ňom zasadol na trón jeho syn, Ptolemaios II.. S otcom toho mali skutočne veľa spoločného. Ani u Ptolemaia II. nechýbal cit pre vedu a umenie, ktoré podporoval v nemenšej miere, ako jeho zosnulý otec. Aj za ďalších panovníkov, ktorí pochádzali z dynastie Ptolemaiovcov, boli museion a knižnica prosperujúcimi objektmi, ktoré podliehali závisti celého šíreho sveta.

Poďme ale do čias budovania knižnice v Alexandrii. Ako sme už v úvode načrtli, metódy, ktoré používal personál knižnice – samozrejme pod záštitou panovníka – neboli tak úplne konvenčné. Priblížime vám situáciu, ktorá v Alexandrii nastávala dosť často.

By Daniel MayerOwn work, CC BY-SA 4.0, LinkLoď pomaly plávala do prístavu v Alexandrii. Cestujúci plní bázne hľadeli na pôsobivú siluetu slávneho mesta s palácmi, chrámami či obytnými domami. Práve mohli zazrieť maják na ostrove Faros, ktorý patrí medzi 7 divov sveta. Už sa približovali k mólu. Mnohí z cestujúcich na lodi si cestu krátili čítaním papyrusových zvitkov. Papyrusy pomaly začali zvíjať a vložili ich naspäť do svojej batožiny. Len čo zakotvili, priblížila sa k nim delegácia postáv, ktoré pôsobili oficiálnou formou. Predstavili sa ako kráľovskí úradníci a každého, kto do mesta príde sa pýtali, či so sebou prinášajú aj nejaké knihy. Nikto z prichádzajúcich nevidel problém s tým, aby papyrusové zvitky pred úradníkmi tajil, ba dokonca, záujem úradníkov tak legendárneho mesta im imponoval. Všetci bez strachu odovzdali zástupcom kráľa zvitky.

Potom však prišlo nepríjemné prekvapenie. Úradníci im oznámili, že knihy, aspoň na čas, sú skonfiškované. Hneď na mieste overili znalci ich obsah a kvalitu. Ak sa podarilo natrafiť na nejakú cennosť, napríklad na literárny prvopis, knihu si ponechali. Majiteľovi síce nechali vytvoriť na rýchlo kópiu, ale originál si nechali, aby ním obohatili inventár Alexandrijskej knižnice.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov