Zaujímavosti

Sucre: Historické hlavné mesto Bolívie ako perla baroka a kultúry

Sucre: Historické hlavné mesto Bolívie ako perla baroka a kultúry

videní: 2.8K

Ako to väčšinou v latinskej Amerike býva, nie je pravidlom, že hlavné mesto je zároveň najväčším. Presne tak je to aj v Bolívii. Sucre je iba piatym najväčším mestom štátu Bolívia. Výnimočným ho však robí práve jeho historické dedičstvo.

Pozrime sa najprv na históriu mesta Sucre. Indiánsku osadu Chuquisacu obsadili v roku 1538 Španieli. Mesto – predovšetkým vďaka ťažbe striebra – začalo rozkvitať. Neskôr práve kvôli ťažbe striebra bolo premenované na La Plata (teda striebro). Mestu sa prostredníctvom ťažby striebra darilo. Zbohatlo a stalo sa hlavným mestom vicekráľovstva Alto Perú a spomína sa ako perla baroka a mesto kultúry.

Mesto bolo postavené v španielskom koloniálnom štýle, ktorý je typický pre Latinskú Ameriku. Ulice boli navrhnuté do štvorcovej siete a panorámu mesta spestrovali námestia rôznych veľkostí. Keďže Sucre leží v nadmorskej výške 2 810 metrov. Podnebie je však príjemné a chladnejšie, ako by ste čakali. To vyústilo v situáciu, že sa sem v minulosti sťahovali šľachtici a obchodníci, ktorí zbohatli zo strieborných baní a priniesli si so sebou, samozrejme, svoje peniaze.

V tomto meste sa zachovalo množstvo významných budov – predovšetkým náboženského charakteru – a to zo 16. až 17.storočia. Ako príklad môžeme uviezť chrámy San Lázaro, San Francisco a Santo Domingo či v neposlednom rade katedrála Metropolitán.

sucre_4

By Micah MacAllen from Travel Bums, Latin America – Imagen 033, CC BY-SA 2.0, Link

sucre_3

By Jerry Daykin from Cambridge, United Kingdom – 2003_0920Image0026, CC BY 2.0, Link

V meste sa taktiež nachádza jediný renesančný chrám Bolívie, chrám Santa Barbara. Taktiež nesmieme zabudnúť aj na najstaršiu univerzitu Latinskej Ameriky, ktorá sa nachádza práve v Sucre. Bola založená v roku 1624 a to jezuitmi.

Mesto zažilo veľký rozmach aj v 18. až 19.storočí, kedy bola postavená značná časť mesta. Boli postavené v neoklasicistickom štýle. Nepochybne mesto ovládol vplyv Španielov, avšak stavitelia v Sucre vždy dokázali šikovne prepojiť miestnu kultúru a potreby ľudí s aktuálnou módou. Život v meste bol okorenený v 19.storočí bojmi o nezávislosť. Bolivíjske boje za slobodu sa začali práve v tomto meste a to rozzvučaním zvonov chrámu San Francisco.

Po vyťažení striebra vplyv mesta začal upadať. V roku 1898 sa vláda presťahovala do mesta La Plaz, ale štatút hlavného mesta Bolívie si Sucre mohlo ponechať.

Sucre: Historické hlavné mesto Bolívie ako perla baroka a kultúry

By Valdiney Pimenta from Campinas – SP, Brazil – Palacio da Justiça, CC BY 2.0, Link

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov