Zaujímavosti

Výchova Alexandra Veľkého: Kde a prečo Aristoteles zlyhal?

Výchova Alexandra Veľkého: Kde a prečo Aristoteles zlyhal?

videní: 4.1K

O Sokratovi sa hovorí ako o najväčšom učencovi staroveku. Napriek jeho rozsiahlej sláve a legiend o jeho dielach sa však žiadne nedochovalo. Jeho žiakom bol Aristoteles. Aristoteles bol taktiež, čo sa diel týka, aktívny. Zachovalo sa niekoľko desiatok jeho diel, aj keď sa traduje, že ich bolo stovky. V tomto článku ich možno na(ne)šťastie nebudeme menovať. Pozrieme sa na život Aristotela a jeho vplyv na Alexandra Veľkého. História dokazuje, že jeho výchova napriek tomu, že sa o ňu staral sám Aristoteles, zlyhala.

Aristoteles bol v očiach vzdelancov dlhé desaťročia top kapacitou. Uvedomoval si to aj Filip Macedónsky a rozhodol sa ho pozvať na svoj dvor, aby vychovával jeho syna Alexandra, ktorému neskôr prischol prívlastok Veľký. Aristotelovi imponovalo, že mal mladý Alexander nevídanú túžbu po vedomostiach. Dokonca väčšiu, ako mali žiaci Aristotela v jeho filozofickej škole v Assose.

Aristoteles vštepoval Alexandrovi vedomosti zo všetkých možných vedných disciplín. Hovoril mu taktiež o Grécku a o dobách Perikla. Perikles bol predmetom záujmu mladého Alexandra. Alexandra však väčšmi zaujímal predovšetkým Achiles. Možno práve kvôli jeho bujnej povahe, o ktorej vedel aj jeho otec Filip Macedónsky.

Po troch rokoch Aristoteles opúšťal Macedóniu. Rovnako aj Alexander. Presne ten Alexander, ktorý chcel žiť v mieri s Grékmi, sa vydal na ťaženie proti nim. Slávne Téby, o ktorých sme písali ako o svetovom kultúrnom dedičstve zrovnal so zemou.

Alexander pred odchodom sľúbil Aristotelovi, že bude ďalej šíriť grécku kultúru. Na cestu si dokonca vzal aj Iliadu. Z vojenských ťažení a dobytých území posielal Alexader svojmu učiteľovi rastliny a kamene. Za sebou však nechával spustošenú zem.

V roku 331 pred našim letopočtom dobyl Perzskú ríšu, ako grécko-macedónsky panovník zaviedol aj grécko-macedónske zvyky pijatík. Podľa prameňov sa žilo a pilo do skorého rána. Veľký dobyvateľ celé hodiny prežíval v rozjarenej spoločnosti. Pil tak, akoby nemal prísť ďalší deň. Aj okázalí Macedónci nechápali. Viedol dobyvačnú politiku, vraždil aj svojich spojencov, dokonca aj synovca Aristotela, z ktorého urobil kronikára. Vstával, padal a zase sa pokúšal vstať. Život Alexandra Macedónskeho sa skončil vo veku 33 rokov. Aj taký bol slávny dobyvateľ.

 

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: The Guardian (DEA/G Nimatallah/De Agostini/Getty Images), Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov