Tipy a triky

Domy z fliaš? Aj takto sa dá recyklovať!

domy

videní: 4.5K

Bolívijská návrhárka používa staré fľaše na stavbu domov pre ľudí, ktorí si ich nemôžu dovoliť. Tieto domy sú skvelým príkladom toho, ako sa dá skĺbiť potrebné s užitočným. Od tejto ženy by sme sa mali niečo naučiť!

Ľudstvo dnes čelí mnohým zásadným problémom: vojne, chudobe, hladu a znečisteniu… Môže sa zdať, že tieto problémy sú neriešiteľné, ale niekde začať treba. Rozhliadnite sa okolo seba a uvidíte ľudí, ktorí sa postavia a bojujú s týmito problémami vo svojich komunitách tak, ako môžu. Ingrid Vaca Diezová,právnička z Bolívie, ktorá sa stala architektkou a pomohla stovkám rodín dostať domy svojich snov, je jedným z tých odvážnych a oddaných ľudí.

domy

Všetko sa to začalo hromadou prázdnych fliaš na jej dvore. Keď jej manžel videl tú kopu fliaš, ktoré zhromaždila na ich nádvorí, povedal, že by ich bolo dosť aj na stavbu domu. Vtedy jej skrsla v hlave krásna myšlienka: prečo nepoužívať odpad, ktorý by inak zaťažoval krajinu, na výstavbu cenovo dostupných domov pre rodiny v núdzi?

domy

Podľa UNICEF viac ako polovica ľudí žijúcich v tejto krajine žije v chudobe a často nemá príležitosť uspokojiť svoje základné potreby vrátane ubytovania. Ingrid si uvedomila, aký vážny je tento problém, keď požiadala deti z miestnej školy, ktorú navštívila, aby napísali list o tom, čo chcú na Vianoce. Jeden zo študentov napísal, že všetko, čo chce na Vianoce, je viac priestoru pre svoju rodinu, pretože žijú v malom dome z gumy a kartónov. Toto a ďalšie príbehy ľudí v núdzi inšpirovali Ingrid k tomu, aby začala úžasný projekt – stavať fľaškové domy pre tých, ktorí potrebujú domov.

domy

Hlavnou vecou potrebnou na stavbu domu je stavebný materiál. Tehly nie sú lacné a, žiaľ, veľa ľudí si ich nemôže dovoliť. Ale ak používate staré fľaše, ktoré sa nachádzajú v hojnom množstve v každom meste, váš sen o útulnom domove sa môže splniť. Všetko, čo musíte urobiť, je zhromaždiť veľké množstvo prázdnych plastových alebo sklenených fliaš, naplniť ich odpadom alebo pieskom a použiť ich tak, ako by ste použili tehly.

domy

Bez predchádzajúcich skúseností v oblasti architektúry sa Ingrid zúčastnila na stavbe viac ako 300 domov a zrecyklovala milióny plastových fliaš. Na jeden väčší dom totiž potrebuje až 36 000 fliaš.

To, čo začalo ako vtip Ingridinho manžela, sa zmenilo na projekt jej života. Tento príbeh dokazuje, že nie je nič nemožné a že problémy, s ktorými sa ťažko vyrovnávame, môžu mať niekedy lacné a jednoduché riešenia. Nemala žiadne stavebné skúsenosti a žiadne finančné prostriedky, ale vedela, že ľudia potrebujú jej pomoc a jej odvaha a odhodlanie inšpirovali ostatných, aby išli von a zmenili svoj život.

domy

Zdroj: BrightSidetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov