Video

V Kanade sa podarilo natočiť bizarné video: Videl si už, ako dýcha les?

V Kanade sa podarilo natočiť bizarné video: Videl si už, ako dýcha les?

videní: 7.5K

Lesy sú často nazývané pľúcami Zeme. No môže sa taká jednoduchá metafora zakladať na pravde? V Kanade sa totiž podarilo natočiť video, na ktorom les naozaj dýcha!

Bizarné video zachytil istý Kanaďan uprostred hustého lesa v Quebeku. Zem sa dvíhala a znova klesala, akoby pod machom driemalo obrovské monštrum. “Zdá sa, že les v Quebecu dýcha,” napísal Daniel Holland, ktorý zdieľal video o fenoméne na sociálnej sieti Twitter. Ako už býva zvykom, toto tajomné video “dýchajúceho” lesa si na sociálnych médiách získalo obrovskú popularitu. Video z 20. októbra len na Twitteri videli už viac ako 4 milióny ľudí!

Niektorí sa domnievajú, že nejde o žiadnu záhadu, ale o obrovskú korytnačku, ktorá sa ukrýva pod zemou, ako tá z Nekonečného príbehu. Iní sa zasa rozhodli ísť cestou konšpiračných teórií a prišli s domnienkou, že zem ožíva a čaká nás ničivá apokalypsa. No vysvetlenie tohto videa je omnoho jednoduchšie a rozhodne neukrýva žiadne hrôzostrašné alebo fantastické tajomstvá. Nie je to ani zemetrasenie, ani práca šikovného videoeditora.

 

Kľúč k rozlúšteniu tejto záhady sa nachádza na samotnom videu. No musíš odtrhnúť svoj zrak od hypnotizujúco sa dvíhajúcej zeme a pozrieť sa do diaľky. “Ak sa pozriete na stromy v pozadí, je jasné, že vietor bol na videu veľmi silný,” povedal Mark Sirois zo Southern Quebec Severe Weather Network pre denník Time. Presne tak. Dýchanie, o ktorom sa rozpráva na sociálnych sieťach niekoľko posledných dní, nemá nič spoločné s dýchaním. Je to “len” počasie.

Zdá sa ti nemožné, že by vietor dokázal dvihnúť do vzduchu obrovský kus zeme spolu s okolitými skalami a stromami? Avšak odborníci hovoria, že ak spoja sily všetky prírodné elementy, tento meteorologický jav nie je taký nemožný, ako by si si mohol myslieť. Southern Quebec Severe Weather Network tvrdí, že len za niekoľko posledných rokov im prišlo množstvo videí tohto druhu od zmätených miestnych obyvateľov.

Tento meteorologický jav nastáva po silných dažďoch. Ak je pôda dostatočne nasiaknutá vodou a vietor dostatočne silný, výsledkom môže byť to, čo vidíme na videách. Vietor kymáca so stromami, ktoré sú síce pevne spojené so zemou koreňmi, no pri nasiaknutej pôde to nehrá až takú rolu. To je dôvod, prečo sa zdá, že zem “dýcha” ako živá bytosť. Podľa Marka Vanderwouwa, certifikovaného arboristu na Shady Lane Expert Tree Care v Newmarket v kanadskom Ontariu, by pri dostatočne silnom a dlhotrvajúcom vetre mohli byť stromy úplne vytrhnuté zo zeme.

Zdroj: ScienceAlert | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov