Video

Titanic sa znova vydá na historickú plavbu v roku 2022. Odvážili by ste sa?

Titanic sa znova vydá na historickú plavbu v roku 2022. Odvážili by ste sa?

videní: 7.5K

Milovníci adrenalínu majú nespočetné možnosti. Niektorí radi skáču z lietadiel, iní zasa surfujú dole aktívnymi sopkami na drevenej doske. A iní sú zasa natoľko odvážni, že sa rozhodli duplikovať zrejme najprekliatejšiu plavbu v histórii ľudstva. Titanic II sa má vydať na rovnakú plavbu v roku 2022. A postavia ho Číňania…

Keď sa pôvodný Titanic  10. apríla 1912 vydal na svoju prvú plavbu zo Southamptonu vo Veľkej Británii do New Yorku , ani jeden z 2 224 cestujúcich a členov posádky netušil, že plavba bude trvať menej ako týždeň. To, čo dnes poznáme ako jeden z najtragickejších príbehov histórie, má na svedomí (podľa mnohých) séria nesprávnych rozhodnutí posádky. Plavbu v chladných severoatlantických vodách jednej z najveľkolepejších lodí 20. storočia ukončil 15. apríla ľadovec, ktorý otvoril trup Titanicu ako konzervu. Tragédia si vyžiadala životy celkovo 1 577 ľudí, čo z plavby Titanicu robí jednu z najsmrteľnejších námorných tragédií modernej doby.

Ak máš práve teraz v hlave otázku “Kto, preboha, chce na svoju loď napísať prekliate meno Titanic a zopakovať celú plavbu?”, rozhodne nie si sám. Odpoveďou je spoločnosť Blue Star Line, ktorú vlastní austrálsky milionár, bývalý politik a samozvaný “národný poklad” Clive Palmer.

By Jwmcdonald81 - Own work, CC BY-SA 4.0, Link

Clive Palmer, Jwmcdonald81, CC BY-SA 4.0, Link

Palmer ohlásil projekt Titanic II ešte v roku 2012, pričom pôvodný plán rátal s vyplávaním z dokov na rok 2016. Ako iste tušíš, máme rok 2018 a Titanic druhý ešte stále nevyplával. Dôvodom sú ťažkosti, ktorým musel projekt čeliť v roku 2014.

O rok neskôr boli práce na projekte pozastavené kvôli sporu medzi Palmerom a čínskou spoločnosťou Citic Limite. Tá austrálskeho milionára obviňovala z toho, že nemá dostatok finančných prostriedkov na stavbu lode.

O ďalší rok neskôr vstúpila firma Queensland Nickel (znova vlastnená Palmerom) do dobrovoľného konkurzu. Finančné správy odhalili, že Palmer zo spoločnosti vybral 6 miliónov austrálskych dolárov, s ktorými platil za stavbu plavidla. Oficiálne to milionár niekoľkokrát poprel.

Pred pár dňami Palmerova firma Blue Star Line oznámila, že spor medzi jej zakladateľom a čínskou spoločnosťou Citicom bol vyriešený a výstavba repliky zaoceánskeho parníka v hodnote 500 miliónov amerických dolárov je obnovená.

“Blue Star Line vytvorí autentický zážitok s Titanicom. Titanic II bude mať rovnaké dizajnové prvky interiéru ako pôvodné plavidlo, zatiaľ čo bude obsahovať moderné bezpečnostné postupy, navigačné metódy a technológiu 21. storočia na dosiahnutie najvyššej úrovne luxusného komfortu,” povedal Palmer.

Titanic II má mať kapacitu pre 2 435 cestujúcich a 473 členov posádky a, to najdôležitejšie, má byť vybavený dostatočnými množstvom záchranných člnov, záchranných viest a inými bezpečnostnými opatreniami.

Prvá plavba je naplánovaná na rok 2022, kedy má vyraziť z dokov v Dubaji do Southamptonu. Odtiaľ potom bude nasledovať pôvodný plán trasy cez Severný Atlantik s cieľom (dúfajme) v New Yorku. Tam to však nekončí. Palmer má s plavidlom naozaj veľkolepé plány a po plavbe do New Yorku by sa loď mala vydať na plavbu okolo celej zemegule.

“Titanic bol v roku 1912 loďou snov a viac ako storočie bola legenda o Titanicu poháňaná tajomstvom, intrigami a úctou k všetkému, čo toto veľkolepé plavidlo predstavovalo,” povedal Palmer. “Milióny ľudí snívali o plavbe na Titanicu a prežití jeho jedinečnej majestátnosti. Titanic II bude loďou, ktorá z týchto snov spraví skutočnosť. ”

No zdá sa, že Palmer je skôr filmovým fanúšikom, ako fanúšikom samotnej lode. V roku 2013 spustil zábavný park s názvom Palmersaurus, inšpirovaný trhákom Jurassic Park. Bohužiaľ, park sa netešil veľkej popularite, a tak ho čakal rovnaký osud, ako osud vystavených exponátov dinosaurov. A práve z toho dôvodu by sme voči jeho veľkolepým plánom s Titanicom mali byť prinajmenšom skeptickí.

Pôvodný Titanic

1200px-RMS_Titanic_3

 

RMS_Titanic_2

 

Titanic_under_construction

 

Titanic

 

1200px-Titanic-Cobh-Harbour-1912

 

Plánovaná trasa a miesto tragédie

Titanic_voyage_map

By PriorymanOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

 

Ľadovec, ktorý zničil Titanic

Titanic_iceberg

Zdroj: Bustle | ScienceAlert | topdesat
Zdroj titulnej fotografie: By Roderick Eime – Titanic II And Statue Of Liberty, CC BY 2.0, Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov