Menej ako 1 percento populácie sa podľa novej správy stravuje zdravo a udržateľne, čo predstavuje vážny problém pre ľudské zdravie aj planétu. Odborníci však uvádzajú, že zmena stravovacích návykov by mohla zabrániť miliónom úmrtí ročne a výrazne znížiť environmentálne zaťaženie Zeme.
Prečo sa svet stravuje neudržateľne
Najnovšia správa komisie EAT-Lancet 2025, ktorú vytvorili odborníci z viac ako 35 krajín, ukazuje, že dnešný potravinový systém ohrozuje päť kľúčových planetárnych hraníc — podnebie, pôdu, vodu, dusík a fosfor, a tiež zvyšuje úroveň toxického znečistenia (pesticídy, mikroplasty).
Vedci odhadujú, že v budúcnosti by 6,9 miliardy ľudí konzumovalo nadmerné množstvo mäsa, mlieka, cukru a ultraspracovaných potravín, kým ďalších 3,7 miliardy by nemalo prístup k zdravej strave.
Planetárna zdravá diéta: Ako by sa mal svet stravovať
Správa odporúča Planetárnu zdravú diétu (PHD) – vzorec stravovania, ktorý je prospešný pre ľudí aj životné prostredie. Ak by ju dodržiaval každý človek na svete, bolo by možné:
- nakŕmiť 10 miliárd ľudí do roku 2050,
- použiť o 7 % menej pôdy ako dnes,
- znížiť emisie skleníkových plynov až o 20 %,
- zabrániť 15 miliónom predčasných úmrtí ročne.

Ako sa podľa PHD stravuje človek?
- 50 % taniera: zelenina, ovocie, orechy
- 30 %: celozrnné obilniny
- zvyšok: bielkoviny, najmä strukoviny (fazuľa, šošovica)
- mäso, ryby a mliečne produkty sú voliteľné, s jasne stanovenou hornou hranicou
Napríklad až 200 g hovädzieho týždenne je stále v zdravom rozmedzí PHD.
Kde sa už ľudia stravujú podľa odporúčaní?
Vedci prezradili len to, že ono „zdravé 1 %“ žije v spoločnostiach, kde existuje dobrý prístup k výživným potravinám. Najčastejšími príkladmi sú:
- stredomorské krajiny,
- južná Ázia,
- juhovýchodná Ázia.
Tieto regióny si doteraz zachovávajú tradičné stravovacie vzorce, ktoré sú prirodzene zdravšie ako západná diéta.
Ako sa stravuje svet: Problém bohatých krajín
Správa zdôrazňuje aj zásadný problém globálnej nerovnosti:
Najbohatších 30 % ľudí vytvára viac ako 70 % environmentálnych dopadov spojených s potravinami.
Inými slovami – nadmerná spotreba v bohatých krajinách zhoršuje životné podmienky tých, ktorí majú potravín najmä kvalitných – nedostatok.
Prechod k udržateľnejšiemu svetu začína na tanieri
Autori správy zdôrazňujú, že zmena stravovania je jednou z najjednoduchších a najlacnejších ciest, ako:
- znížiť emisie,
- udržať planétu v bezpečných hraniciach,
- zlepšiť zdravie miliárd ľudí,
- podporiť spravodlivejší potravinový systém.
„Je to riešenie, ktoré prospieva jednotlivcovi aj planéte – niečo, čo treba oslavovať,“ povedal Dr. Fabrice DeClerck.
Zdroj: sciencefocus | topdesat
