Zaujímavosti

Iba 1 % sveta sa stravuje zdravo: Nová správa odhaľuje alarmujúci stav potravinového systému

stravuje

Menej ako 1 percento populácie sa podľa novej správy stravuje zdravo a udržateľne, čo predstavuje vážny problém pre ľudské zdravie aj planétu. Odborníci však uvádzajú, že zmena stravovacích návykov by mohla zabrániť miliónom úmrtí ročne a výrazne znížiť environmentálne zaťaženie Zeme.

Prečo sa svet stravuje neudržateľne

Najnovšia správa komisie EAT-Lancet 2025, ktorú vytvorili odborníci z viac ako 35 krajín, ukazuje, že dnešný potravinový systém ohrozuje päť kľúčových planetárnych hraníc — podnebie, pôdu, vodu, dusík a fosfor, a tiež zvyšuje úroveň toxického znečistenia (pesticídy, mikroplasty).

Vedci odhadujú, že v budúcnosti by 6,9 miliardy ľudí konzumovalo nadmerné množstvo mäsa, mlieka, cukru a ultraspracovaných potravín, kým ďalších 3,7 miliardy by nemalo prístup k zdravej strave.

Planetárna zdravá diéta: Ako by sa mal svet stravovať

Správa odporúča Planetárnu zdravú diétu (PHD) – vzorec stravovania, ktorý je prospešný pre ľudí aj životné prostredie. Ak by ju dodržiaval každý človek na svete, bolo by možné:

  • nakŕmiť 10 miliárd ľudí do roku 2050,
  • použiť o 7 % menej pôdy ako dnes,
  • znížiť emisie skleníkových plynov až o 20 %,
  • zabrániť 15 miliónom predčasných úmrtí ročne.

Ako sa podľa PHD stravuje človek?

  • 50 % taniera: zelenina, ovocie, orechy
  • 30 %: celozrnné obilniny
  • zvyšok: bielkoviny, najmä strukoviny (fazuľa, šošovica)
  • mäso, ryby a mliečne produkty sú voliteľné, s jasne stanovenou hornou hranicou

Napríklad až 200 g hovädzieho týždenne je stále v zdravom rozmedzí PHD.

Kde sa už ľudia stravujú podľa odporúčaní?

Vedci prezradili len to, že ono „zdravé 1 %“ žije v spoločnostiach, kde existuje dobrý prístup k výživným potravinám. Najčastejšími príkladmi sú:

  • stredomorské krajiny,
  • južná Ázia,
  • juhovýchodná Ázia.

Tieto regióny si doteraz zachovávajú tradičné stravovacie vzorce, ktoré sú prirodzene zdravšie ako západná diéta.

Ako sa stravuje svet: Problém bohatých krajín

Správa zdôrazňuje aj zásadný problém globálnej nerovnosti:

Najbohatších 30 % ľudí vytvára viac ako 70 % environmentálnych dopadov spojených s potravinami.

Inými slovami – nadmerná spotreba v bohatých krajinách zhoršuje životné podmienky tých, ktorí majú potravín najmä kvalitných – nedostatok.

Prechod k udržateľnejšiemu svetu začína na tanieri

Autori správy zdôrazňujú, že zmena stravovania je jednou z najjednoduchších a najlacnejších ciest, ako:

  • znížiť emisie,
  • udržať planétu v bezpečných hraniciach,
  • zlepšiť zdravie miliárd ľudí,
  • podporiť spravodlivejší potravinový systém.

„Je to riešenie, ktoré prospieva jednotlivcovi aj planéte – niečo, čo treba oslavovať,“ povedal Dr. Fabrice DeClerck.

Zdroj: sciencefocus | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov