Zaujímavosti

Cereálie na raňajky? Sú naozaj zdravé a prospešné?

cereálie

Zatiaľ čo niektoré raňajkové cereálie obsahujú vylúčne cukor, iné môžu byť dôležitým zdrojom vitamínov a minerálov.

Niektoré raňajkové cereálie obsahujú len o niečo viac ako veľkú dávku cukru, zatiaľ čo iné môžu poskytnúť aj niektoré cenné živiny, čiastočne vďaka tomu, že výrobcovia tieto produkty obohacujú.

V mnohých rodinách zohrávajú cereálie kľúčovú úlohu v udržiavaní hladných tínedžerov spokojných. Jedna európska štúdia zistila, že dospievajúci, ktorí denne konzumujú cereálie „hotové na konzumáciu“, mali menšiu pravdepodobnosť nadváhy a mali „priaznivejší“ príjem vitamínov skupiny B, vitamínu D, vápnika, fosforu a draslíka ako tí, ktorí sa cereáliám vyhýbajú.

Medzitým britská štúdia detí vo veku 4 – 18 rokov zistila, že „večší konzumenti“ raňajkových cereálií mali zdravšie hladiny folátu, vitamínov skupiny B a cholesterolu.

Existuje množstvo štúdií, ktoré ukazujú dôležitosť raňajok, hoci takmer rovnaký počet je aj o výhodách prerušovaného pôstu, pričom ľudia sa rozhodnú raňajky vynechať.

Jedna školská štúdia na adolescentoch – čiastočne financovaná spoločnosťou Kellogg’s – zistila, že konzumácia raňajkových cereálií mala „pozitívny vplyv“ na kognitívne funkcie v porovnaní s nejedením. Medzitým švédska štúdia dospela k záveru, že raňajky tiež zlepšujú kvalitu života a pohodu.

Niektoré raňajkové cereálie by sa dali opísať ako ultra-spracované, najmä tie, ktoré sa vyrábajú extrúziou, ktorá tlačí vysokoteplotnú obilnú kašu cez stroj pod tlakom.

To môže zlepšiť stráviteľnosť obilnín, ale tiež viesť k strate živín. Výrobcovia však do cereálií často pridávajú vitamíny skupiny B, vitamín D, železo a folát. Pridanie mlieka do cereálií tiež zvyšuje hladinu živín.

Hlavným problémom raňajkových cereálií je obsah cukru. Výskum ukázal, že cereálie určené pre deti obsahujú výrazne viac cukru a menej vlákniny a bielkovín ako tie s menej cieleným marketingom.

Cereálie s vysokým obsahom cukru a nízkym obsahom vlákniny majú vysoký glykemický index, čo spôsobuje rýchly nárast energie, ktorý čoskoro ustúpi.

Vo všeobecnosti sú cereálie na báze ovsa zdravšie. Ovos obsahuje rozpustnú vlákninu nazývanú beta-glukán, ktorá môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Britská vláda radí školám, že kaša je „skvelým raňajkovým jedlom“. Na druhom mieste sú obohatené cereálie s vyšším obsahom vlákniny a nízkym až stredným obsahom cukru.

Britská nadácia pre srdce uvádza kašu ako svoju najlepšiu voľbu pre zdravé raňajky pre srdce, ale granolu radí pod kukuričné ​​vločky s cukrovou polevou kvôli vysokému obsahu cukru a tuku. Uvádza sa, že müsli bez pridaného cukru je zdravšou možnosťou.

Jedna prehľadová štúdia zistila, že tí, ktorí konzumujú najvyšší príjem ovsa, majú menšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky 2. typu v porovnaní s tými, ktorí konzumujú najnižší príjem ovsa.

Jemne mleté ​​ovsené múky v raňajkových cereáliách, ako aj instantné kaše, však nemajú rovnaké zdravotné výhody, pretože sa rýchlejšie trávia, čo spôsobuje prudký nárast hladiny cukru.

Zdroj: sciencefocus / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov