Ako dlho vydrží maslo v chladničke?
Podľa Minerva Dairy, rodinnej mliekarne založenej v roku 1894:
Nesolené maslo vydrží čerstvé v najchladnejšej časti chladničky až tri mesiace. Solené maslo pravdepodobne vydrží čerstvé až päť mesiacov. Maslo môžete dokonca zmraziť až na rok bez toho, aby ste ohrozili jeho chuť alebo textúru.
Ale počkajte – nemôžete maslo skladovať na kuchynskej linke?
Technicky vzaté, môžete. Ale treba si zapamätať pravidlá. „Solené maslo môže bezpečne stáť pri izbovej teplote niekoľko dní, ak je prikryté v miske,“ hovorí Benson. „Nesolené maslo alebo ochutené maslá, napríklad tie zmiešané s cesnakom alebo bylinkami, by sa nemali skladovať na kuchynskej linke, pretože sa rýchlejšie kazia a ľahšie sa v nich množia baktérie.“
Navyše nie je rozumné uchovávať maslo pri izbovej teplote deň alebo dva, potom ho na týždeň vrátiť do chladničky a potom ho opäť vyniesť na kuchynskú linku. Rovnako ako pri dverách chladničky, aj tieto zmeny teploty môžu ovplyvniť textúru masla a spôsobiť jeho rýchlejšie kazenie.

Aké ďalšie potraviny by ste nemali skladovať vo dverách chladničky?
Okrem masla existuje niekoľko potravín, ktoré podľa Bensona vyžadujú trvalo nízku teplotu, aby sa predišlo kazeniu, takže by ste ich nemali skladovať vo dverách chladničky. Patria sem:
- Mlieko
- Vajcia
- Surové mäso
- Morské plody
- Mäkký syr
- Zvyšky jedla
Ak nemôžete všetko skladovať vo dverách chladničky, čo tam môžeme odkladať?
„Dvere sú najlepšie pre potraviny, ktoré sú menej citlivé na teplotu, ako sú dochucovadlá, nakladaná zelenina, džemy a nápoje vo fľašiach,“ hovorí Benson. Sú tiež vhodné pre položky, ktoré potrebujú chladné, ale nie veľmi chladné skladovanie, ako sú niektoré probiotiká, lieky alebo kozmetika.
Ale potraviny, ktoré sa s väčšou pravdepodobnosťou pokazia (ako maslo) alebo kontaminujú, je najlepšie uložiť ich ďalej do chladničky. A áno, stojí za to tých pár sekúnd navyše, ktoré potrebujete na premiestnenie vecí, aby ste tieto položky vybrali.
