videní: 482
Odborníci odporúčajú, aby ženy konzumovali iba 24 gramov cukru denne, zatiaľ čo muži majú povolenú konzumáciu až 36 gramov. Vedel si však, že plechovka sladenej sódy obsahuje takmer 40 gramov tejto kryštalickej látky? Je pravda, že každý vie, že sódovky majú vysoký obsah cukru, ale mnohí si neuvedomujú, že v plechovke paradajkovej polievky sa na jednu porciu nachádza až 20 gramov a obľúbený jablkový džús, aj keď je označený ako nesladený, má asi 25 gramov na šálku.
1. Polievka v konzerve

Človek by si myslel, že polievka z obchodu bude zdravou kombináciou vody a výživnej zeleniny. Ale keď si priblížiš výživové fakty, všimneš si, že obsah cukru v jednej plechovke môže skutočne pokryť celý požadovaný denný príjem cukru. To je obzvlášť bežné v omáčkach na báze paradajok, kde sa cukor používa na vyváženie kyslosti paradajok.
2. Nízkotučný jogurt

Aj keď môžu byť jedlá s nízkym obsahom tuku lákavé pre tých, ktorí sa snažia viesť zdravší životný štýl, nie všetky sú skutočne lepšie – najmä pokiaľ ide o jogurt. Porcia plnotučného obyčajného jogurtu má 4,7 gramu cukru, zatiaľ čo porcia nízkotučného jogurtu môže obsahovať až 6 až 12 gramov cukru. Pridanie cukru do jedál s nízkym obsahom tuku sa využíva na vyrovnanie straty chuti a konzistencie, ktorá pochádza z tuku. Mnoho nízkotučných a ochutených jogurtov obsahuje aj nezdravé formy sladidiel, ako je sacharóza alebo kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy.
3. Zálievka bez tuku

Podobne ako jogurt, aj šalátové dresingy, ktoré majú menej tuku a kalórií, obsahujú zvýšené množstvo cukru. 2 polievkové lyžice obľúbeného šalátového dresingu kúpeného v obchode môžu obsahovať asi 7 až 10 gramov pridaného tuku. Odborníci odporúčajú pripraviť si vlastný šalátový dresing doma, aby si sa uistil, že neobsahuje pridané cukry, konzervanty ani iné nezdravé prísady. Zdravý šalátový dresing, ktorý si môžeš ľahko pripraviť doma, je vinaigretta zložená z 3 ingrediencií: olivový olej, 2 diely octu a trochu soli a korenia.
4. Kečup

Táto fľašková omáčka je jednou z najobľúbenejších na celom svete. Kečup, ktorý má kombináciu sladkých a kyslých príchutí, je najobľúbenejší v hamburgeroch rýchleho občerstvenia a ako omáčka na hranolky. Jedna polievková lyžica tohto červeného zlata sa však vyrovná vloženiu celej kocky cukru do úst. Väčšina komerčných fliaš s kečupom obsahuje približne 4 gramy cukru na polievkovú lyžicu a obsahuje značné množstvo kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy, čo súvisí s obezitou a srdcovými chorobami.
