TOP 10

Vesmír: Teórie o vesmíre, ktoré vám v noci nedajú spať

vesmír

videní: 921

Vesmír: Teórie o vesmíre, ktoré vám v noci nedajú spať: Sme vo vesmíre sami? Aký druh vesmíru vôbec obývame? Je to obrovský súbor hviezd, mesiacov a planét, ktorý trvá večne? Alebo sme všetci súčasťou vesmírnej guľôčky, ktorá chrastí vo vrecku nejakého znudeného boha?

Zamotáme vám hlavu tak veľmi, že si budete myslieť, že ste boli na horskej dráhe v čiernej diere s Albertom Einsteinom.

Vesmír: Teórie o vesmíre, ktoré vám v noci nedajú spať

Budeme jedného dňa žiť na Venuši?

Nemyslím tým, že tam budeme cestovať. Mám na mysli, že ak sa naša planéta bude naďalej globálne otepľovať, existuje možnosť, že sa zmeníme na Venušu. Ako to funguje? Zvýšením teploty o približne 10°C.

Dobrou správou – no, tak trochu dobrou správou – je, že ak sa nám podarí zvýšiť našu teplotu na maximálnu úroveň, dosiahne desať stupňov C, ale to nás stále delí o stovky stupňov od podmienok typu Venuše.

Zlou správou je, že naše moria by stúpli o neuveriteľných päťdesiat metrov. Možno to teda nebude Venuša, ale Zem sa rozhodne bude cítiť ako iná planéta!

Biele diery

Existujú vôbec biele diery? V sci-fi sme ich videli už dosť krát, ale presvedčivý dôkaz sa ešte nepodarilo získať.

Po prvé, čo je biela diera? Predstavte si ju ako čiernu dieru, len so žalúdočnou chybou. Namiesto toho, aby veci prijímala, ich vyvrhuje.

Prepáčte, to je trochu nedôstojné. Racionálnejšie vysvetlenie ponúkol veľký Albert Einstein. Veril, že biela diera vzniká na konci čiernej diery, akoby vychádzala z konca čudného vesmírneho tobogánu. Táto myšlienka je známejšia ako červia diera, ktorú Einstein vymyslel spolu s fyzikom Nathanom Rosenom.

Temná energia

Teória veľkého roztrhnutia súvisí s niečím, čo sa nazýva temná energia, a s myšlienkou, že v určitom okamihu sa vesmír začne rozpadávať.

Teória hovorí, že s tým, ako sa vesmír rozpína, je čoraz viac náchylný na tajomné sily temnej energie.

Dobre, tak čo to je? Znepokojujúce je, že je to dôvod, prečo sa všetko začína rozpínať. Temná energia by mohla ako nejaký šialený megaloman roztiahnuť našu realitu natoľko, že by sme sa rozplynuli do zabudnutia.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov