Zaujímavosti

Modré oči: Fascinujúce vedecké fakty o modrých očiach

modré oči

videní: 1.0K

Máte modré oči? Rozprávali sme sa s odborníkmi, aby sme zistili zaujímavé fakty o modrých očiach vrátane toho, či je vaša biologická rodina väčšia, než ste si kedy dokázali predstaviť.

Tak ako väčšina ľudských vlastností, aj modré oči sú podmienené génmi a žiadni dvaja ľudia nemajú presne rovnaký odtieň. Funguje to podobne ako individuálne odtlačky prstov, vďaka čomu sú naše oči jednou z najcharakteristickejších častí našej osobnosti.

Modré oči: Fascinujúce vedecké fakty o modrých očiach

Farba vašich očí je v skutočnosti farbou dúhovky, prstenca, ktorý obklopuje čiernu zrenicu uprostred oka. Na rozdiel od niektorých iných dedičných znakov (napríklad farby vlasov) sa farba očí zvyčajne počas života prirodzene nemení. Iste, môže sa zdať, že sa mení v závislosti od vonkajšieho zdroja svetla, ale pigment by nemal kolísať (ak sa vám zdá, že vaše oči menia farbu, navštívte odborníka).

Vaše oči však nie sú len pekným prvkom vašej tváre. Môžu poskytnúť prekvapivý pohľad na vašu osobnosť, zdravotný stav a na to, odkiaľ pochádzate vo veľkom príbehu ľudských dejín. Porozprávali sme sa s tromi odborníkmi – lekármi a výskumníkmi, ktorí majú hlboké znalosti o očiach a ľudskom zdraví, aby sme sa dozvedeli všetko o modrých očiach vrátane toho, či sú všetci s modrými očami príbuzní, a niektorých zvláštnych faktov o ľudskom tele. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko, čo ste kedy chceli vedieť o detských modrých očiach.

Čo určuje farbu očí?

Farba očí je do veľkej miery podmienená interakciou niekoľkých génov, z ktorých hlavný je gén OCA2. Ďalším génom, ktorý zohráva významnú úlohu pri určovaní farby očí, je gén HERC2.

Všetky tieto gény spoločne regulujú pigment nazývaný melanín. „Práve tento pigment určuje farbu očí,“ hovorí doktor Jay Chhablani, profesor oftalmológie na Pittsburskej univerzite. „Vyššie hladiny melanínu vedú k tmavším zreničkám. Nižšia hladina melanínu vedie k svetlým alebo modrým očiam.“

Samozrejme, nie všetky modré oči sú rovnaké. Odstupňovanie modrej farby je spôsobené aj rozdielmi v hladinách melanínu. Melanín pomáha určovať aj farbu vlasov a pokožky. Čím viac melanínu máte v pokožke alebo vo vlasoch, tým tmavšie sa javia. A ak vám vaše gény dali modré oči aj ryšavé vlasy? Nuž, hýrite najvzácnejšou kombináciou farby vlasov a očí u ľudí.

Sú všetci modrookí ľudia príbuzní?

Áno, všetci modrookí ľudia majú spoločného predka. Vďaka genetickej analýze modrookých ľudí v Jordánsku, Dánsku a Turecku sa vedcom podarilo vysledovať tento znak na základe jedinej genetickej mutácie u jedného jedinca, ktorá sa vyskytla pred 6 000 až 10 000 rokmi. Podľa výskumníkov, ktorí svoje zistenia uverejnili v časopise Human Genetics, sa mutácia nachádza v géne OCA2, ktorý reguluje produkciu melanínu. Mutácia konkrétne znižuje množstvo melanínu.

Autori uvádzajú, že pred objavením sa mutácie mali všetci ľudia hnedé oči, čo je prirodzená farba melanínu.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov