TOP 10

Telo: Signály, ktorými vás varuje, že niečo nie je v poriadku

telo

videní: 790

Plávajúce a svetelné záblesky v očiach

Pozrite sa, či máte v očiach plávajúce svetlá a záblesky. Plamienky sa môžu objaviť ako malé tmavé bodky, kľukaté čiary, kruhy alebo pavučiny. Záblesky sú ako náhle výbuchy svetla.

Plamienky a záblesky sú bežné, najmä u starších ľudí. Zvyčajne k nim dochádza v dôsledku neškodného procesu nazývaného odlúčenie sklovca (PVD), pri ktorom sa mení gél vo vnútri vašich očí. Niekedy môžu byť spôsobené aj odlúčením sietnice, ktoré je závažné a vyžaduje si liečbu, aby sa zabránilo trvalej strate zraku. Plávajúce záblesky sa môžu objaviť aj bez jasnej príčiny.

Opuchnutá tvár

Niekedy môže vaša tvár opuchnúť v dôsledku zdravotných problémov, ako je zranenie, infekcia alebo alergia. Niektoré z týchto dôvodov môžu byť naozaj vážne.

Niekedy sa môžete zobudiť s opuchnutou tvárou. Môže sa to stať, ak vás počas spánku niečo tlačí na tvár. Ak vám však tvár opuchne alebo opuchne v dôsledku zranenia alebo ak sa to stáva často, môže to byť príznak zdravotného problému.

Opuch tváre sa netýka len tváre, ale môže postihnúť aj váš krk alebo hrdlo. Ak vám opuchne tvár a nejde o žiadne zranenie, môže to byť príznak vážneho zdravotného problému. Najlepšie je, ak ho skontroluje lekár.

Živé sny

Prečo máme intenzívne sny? Vedci si nie sú úplne istí, ale domnievajú sa, že by to mohlo byť spôsobené niekoľkými vecami.

  1. Keď je život ťažký, či už ide o problémy s priateľmi, rodinou, školou alebo prácou, môže to v nás vyvolať stres alebo úzkosť. K živým snom môžu viesť aj veľké životné udalosti, ako je svadba alebo kúpa domu. Intenzívne sny môžu spôsobiť aj traumatické zážitky, napríklad strata blízkeho človeka alebo ťažká nehoda. Najmä úzkosť je spojená s desivými a intenzívnymi nočnými morami.
  2. Nedostatok spánku v dôsledku problémov, ako je nespavosť alebo narkolepsia, môže zvýšiť pravdepodobnosť živých snov. Pravdepodobnosť výskytu intenzívnych snov môžu zvýšiť aj zmeny v spánkovom režime, napríklad cestovanie do iných časových pásiem alebo nedostatok spánku ako zvyčajne.
  3. Niektoré lieky, ako napríklad niektoré antidepresíva, tabletky na krvný tlak a lieky na Parkinsonovu chorobu alebo na odvykanie od fajčenia, sú spojené so živými snami.
  4. Zlé návyky môžu viesť k živým snom, často zlým.
  5. Intenzívne sny môžu spôsobovať aj psychické problémy, ako je depresia alebo schizofrénia, ako aj fyzické ochorenia, napríklad srdcové choroby alebo rakovina.
  6. Tehotenstvo môže narušiť naše hormóny, spánok a emócie. Veľa tehotných žien hovorí, že majú naozaj živé sny, najmä v prvých mesiacoch tehotenstva.

Udržiavanie dobrého zdravia je základom šťastného a vyrovnaného života. Keď sme v dobrej fyzickej a duševnej kondícii, máme energiu na dosahovanie svojich cieľov, užívanie si vzťahov a plnohodnotné zapojenie sa do života. Uprednostňovanie cvičenia, zdravého stravovania, dostatočného spánku a postupov starostlivosti o seba vytvára základ celkovej pohody a spokojnosti.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov