TOP 10

Telo: Signály, ktorými vás varuje, že niečo nie je v poriadku

telo

videní: 787

Výkaly ako zaoblené guľôčky

Niektoré veci, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť zápchy, zahŕňajú:

  1. Pocit strachu: Deti a malé deti nemusia chodiť na toaletu, keď sú znepokojené alebo keď sa niečo veľké zmení doma alebo v ich kúpeľňovej rutine. Keď sú rodičia alebo opatrovatelia prísni alebo nátlakoví pri nácviku toalety, niektoré deti môžu zadržiavať výkaly.
  2. Užívanie niektorých liekov: Niektoré lieky alebo tabletky a podobné veci môžu zhoršiť zápchu. Môžu to byť napríklad antacidá, niektoré lieky proti bolesti a lieky na iné ochorenia, napríklad Parkinsonovu chorobu.
  3. Ťažkosti s bruškom: Ak má niekto problémy ako syndróm dráždivého čreva (IBS) alebo iné žalúdočné problémy, môže mať zápchu. Niekedy môžu pocit zápchy vyvolať aj niektoré potraviny.
  4. Zranenie: Ak si niekto poraní chrbát alebo svaly v oblasti brucha, ako napríklad pri pôrode, môže mať problém vykakať sa. Telo môže spomaliť pohyb potravy a spôsobiť, že výkaly vychádzajú ako malé kamienky.
  5. Dlhodobá choroba: Niektoré zdravotné problémy, ako napríklad cukrovka alebo problémy so štítnou žľazou, môžu narušiť fungovanie nervov a svalov a sťažiť chodenie na záchod.
  6. Ako žijete: Ak sa málo pohybujete alebo nemáte veľa aktivít, môžete mať vyššiu šancu, že budete mať zápchu. K zápche môžu viesť aj iné veci, napríklad tehotenstvo, cesta alebo zmena stravy.

Biele zreničky

Leukokória znamená “biela zrenička” a vyskytuje sa vtedy, keď zrenička vášho oka vyzerá biela namiesto čiernej. Je častejšia u detí, ale môže sa vyskytnúť aj u dospelých. Leukokóriu môže spôsobovať veľa rôznych vecí, preto je dôležité, aby ste v prípade jej výskytu ihneď navštívili očného lekára. Niektoré veci, ktoré môžu spôsobiť leukokóriu, zahŕňajú:

  1. Sivý zákal: Ide o zakalené oblasti v šošovke oka, ktoré sú bežné s pribúdajúcim vekom a dajú sa odstrániť operáciou.
    Odlúčenie sietnice: Pri tomto ochorení sa uvoľní tenké tkanivo v zadnej časti oka, nazývané sietnica. Je to naliehavá situácia a vyžaduje okamžitú liečbu.
  2. Endoftalmitída: Ide o infekciu vo vnútri oka, ktorá si vyžaduje naliehavú lekársku pomoc. Ak sa rýchlo nelieči, môže viesť k slepote.
  3. Coatsova choroba: Je to prípad, keď sa krvné cievy vo vnútri vášho oka stanú abnormálnymi, čo spôsobí únik a nahromadenie tekutiny. Môže viesť k odlúpeniu sietnice.
  4. Retinoblastóm: Ide o zriedkavý typ rakoviny oka, ktorý sa väčšinou vyskytuje u detí. Jedným z jeho hlavných príznakov je leukokória, spolu so zlým videním a inými očnými problémami.
  5. Rozdiel vo výkone: Niekedy môže jedno oko vyzerať inak, pretože má inú silu ako druhé. Zvyčajne to nie je vážne a dá sa to ľahko napraviť.

Bledé nechty

Sú vaše nechty bledé alebo biele? Môže to znamenať nízky počet červených krviniek. Biele nechty môžu naznačovať aj rôzne ochorenia, ako napríklad úraz, ochorenie pečene, cukrovku, nadmernú činnosť štítnej žľazy, zlyhanie srdca, otravu ťažkými kovmi, chemoterapiu alebo nedostatok živín v strave.

Ak sú vaše nechty väčšinou biele s tenkým ružovým prúžkom na špičke, môžete mať Terryho nechty. Tento stav sa môže vyskytnúť ako dôsledok starnutia, ale môže byť aj znakom základných zdravotných problémov, ako je cukrovka, ochorenie obličiek, pečene alebo srdca.

Biely prst

Raynaudova choroba spôsobuje, že telo, respektíve časti tela, ako sú prsty na rukách a nohách, sú necitlivé a studené, keď je chladno alebo keď ste v strese. Stáva sa to preto, lebo malé tepny, ktoré privádzajú krv do vašej kože, sa zužujú, čím sa znižuje prietok krvi do týchto oblastí. Toto zúženie sa nazýva vazospazmus.

Raynaudova choroba sa častejšie vyskytuje u žien ako u mužov a zvykne postihovať ľudí, ktorí žijú na chladnejších miestach.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov