Zaujímavosti

To, ako rýchlo kráčaš, hovorí o tom, ako dlho budeš žiť

kráčaš

videní: 477

Lekári, ktorí sa zaujímajú o meranie strednej dĺžky života, teraz na to majú jednoduchý spôsob. Podľa toho, ako rýchlo kráčaš, môžu zistiť, ako dlho budeš žiť.

Štúdia ukázala, že tí, ktorí išli rýchlosťou 1 meter za sekundu alebo rýchlejšie, žili dlhšie ako ostatní v ich veku a pohlaví, ktorí kráčali pomalšie. Ak kráčaš sebavedome, neznamená to iba to, že si na seba hrdý, ale tvoj pohyb odráža tvoju vitalitu a zdravie. Vedci však tiež zdôraznili, že účelom tejto štúdie nebolo prinútiť ľudí kráčať rýchlejšie v nádeji, že budú žiť dlhšie.

 

To, ako rýchlo kráčaš, hovorí o tom, ako dlho budeš žiť

 

 

Tvoje telo si vyberie rýchlosť chôdze, ktorá je pre teba najlepšia, a ide v podstate o zdravotný indikátor. To, že teraz vyjdeš von z kancelárie alebo z domu a začneš chodiť rýchlejšie ešte neznamená, že zrazu budeš žiť dlhšie. Stále musíš riešiť základné zdravotné problémy.

Vedci dokázali, že vedia spoľahlivo predpovedať 10-ročnú mieru prežitia skupiny ľudí na základe toho, ako rýchlo išli po 4-metrovej trati. Rýchlosť chôdze u osôb s priemernou dĺžkou života bola asi 0,8 metra za sekundu pre väčšinu vekových skupín oboch pohlaví. Štúdia ukázala, že rýchlosť chôdze bola presnejším prediktorom očakávanej dĺžky života ako vek alebo pohlavie.

Čísla boli obzvlášť presné u osôb starších ako 75 rokov. To naznačuje, že pre starších ľudí môže byť rýchlosť chôdze akýmsi „životným znakom“, ako je aj krvný tlak a srdcová frekvencia. Keď sa nad tým zamyslíš, chorý človek by nemal vo svojich krokoch tú istú energiu. Preto by nemalo byť prekvapujúce, že rýchlosť chôdze môže poskytnúť jednoduchý pohľad na starnutie a zdravotný stav.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov