Luxusný život

Campione d’Italia: Talianske mesto obklopené Švajčiarskom

Campione

videní: 1.0K

Desaťročia po vojne mesto prosperovalo vďaka pracovným miestam v kasíne a stabilnému prílevu peňazí. Slúžilo ako skrytý daňový raj a úkryt pre vysokopostavených hráčov a príležitostných utečencov, ako bol Walesan Howard Marks, ktorý bol jedným z najväčších svetových dílerov marihuany. Keď bol nútený utiecť, ukryl jeden zo svojich pasov vo verejnej záhrade, kde bol zakopaný, až kým ho po rokoch nenašiel nemecký turista, ktorý videl televízny dokument o Marksovi.

Na rozdiel od pomerne pokojného Lugana pulzovalo Campione nočným životom, kasíno bolo cez víkendy otvorené do 6:00.

“Mohli ste vidieť celebrity. Prišli sem VIP hostia z celého sveta ako do Monaka a Monte Carla. Neustále sme tu mali festivaly. Nikdy som sa nenudila,” povedala Valentina Valmaggia, ktorej rodičia vlastnili v dedine bar.

Napriek tomuto ruchu si Campione zachovalo priateľskú atmosféru malého mesta. “Každý tu každého pozná,” povedala matka troch detí. Študovala na vysokej škole v Ženeve, ale rozhodla sa vrátiť, aby mohla založiť rodinu. “Je to pokojné miesto. Je to bezpečné miesto a ja si stále predstavujem budúcnosť svojich detí vo Švajčiarsku.”

Budúcnosť mesta Campione d’Italia

V roku 2007 mesto nahradilo budovu kasína novou 10-poschodovou dominantou zo žltých blokov, ktorú navrhol renomovaný švajčiarsky architekt Mario Botta. Načasovanie však bolo hrozné. Debut nehnuteľnosti za 140 miliónov EUR sa časovo zhodoval s nárastom online hazardných hier, poklesom hodnoty eura a finančnou krízou v roku 2008. Nikdy sa jej nedarilo.

Keď kasíno v júli 2018 náhle zatvorili, Fournier, šéfkuchár ocenený michelinskou hviezdou, nebol prekvapený. Povedal, že mesto sa stalo príliš závislým od toho, čo kedysi predstavovalo ľahké peniaze, a zdráhalo sa diverzifikovať. “Ak budete jesť príliš veľa kaviáru, ochoriete,” povedal.

V tú noc, keď sa kasíno zatvorilo, otvoril dve fľaše šampanského Dom Perignon, nie však na oslavu, ako povedal, ale na prípitok na nový začiatok mesta. A hoci mnohí obyvatelia stále dúfajú, že herňa sa opäť otvorí, Fournier verí, že je čas ísť ďalej. “Ľudia musia zmeniť svoju mentalitu. Kasíno skončilo.”

Budúcnosť mesta vidí ako pokojný únik z rušného Lugana, metropolitnej oblasti s viac ako 150 000 obyvateľmi. Ako poznamenáva, mesto s nádherným výhľadom na jazero a pôvabnými kľukatými uličkami by sa mohlo propagovať ako wellness centrum.

Hoci niektorí s tým nesúhlasia, mnohí občania boli jednotne proti návratu do talianskeho hospodárstva. V roku 2019 viac ako tri štvrtiny obyvateľov podpísali oficiálnu petíciu Európskemu parlamentu za zotrvanie vo švajčiarskom colnom území.

Zdroj: bbc / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov