Foto

Fotografia: TOP10 najzaujímavejších faktov

fotografia

videní: 584

Fotografia je tu s nami približne od roku 1816, kedy sa istý Francúz rozhodol skúsiť fotografovanie. Prvý pokus síce nebol najlepší, no to nebránilo fotografii, aby sa stala fenoménom. Top 10 ti prináša 10 zaujímavých faktov o fotografovaní.

1. Každé dve minúty urobíme viac fotografií ako celé ľudstvo v roku 1800. Odhaduje sa, že kým bol vyrobený prvý komerčný fotoaparát, vyvolalo sa okolo 80 miliónov fotografií. Spoločnosť Kodak uviedla, že len za rok 1999 (vrchol fotopriemyslu) bolo vyvolaných až 80 miliárd fotografií.

2. Cherleeders effect – jednotlivci vyzerajú omnoho atraktívnejšie na skupinových fotografiách oproti svojim individuálnym portrétom. Ak teda premýšľaš nad tým, akú fotografiu uverejníš na Facebooku, vyber si tú, na ktorej si s priateľmi. Podľa prieskumu Drewa Walkera a Edwarda Vula z Univerzity v Californii sa jednotlivé tváre pri prezentácii v skupine zdajú atraktívnejšie, než keď boli prezentované jednotlivo.

fotografia

3. Kamery, ktoré prvýkrát zachytili povrch Mesiaca tam zostali kvôli svojej váhe. Mesiac je kozmický cintorín pre 12 kamier. Astronauti ich tam nechali pri odchode. Tieto kamery zaznamenali mesačný povrch a zostali na Mesiaci, aby astronauti mohli miesto nich vziať 25kg mesačných kameňov.

4. Ľudia začali robiť bláznivé fotografie mačiek už v 19. storočí. Rôzne obrázky a videá mačiek tvoria jednú z najrozsiahlejších zložiek internetu. A priznaj si to – si z nich namäkko. Zaujímavé však je, že mačky boli “virálne” už od roku 1870. Vtedy sa fotograf Harry Pointer stal slávnym vďaka svojim vtipným mačacím fotografiám.

fotografia

5. Do najväčšej fotografickej súťaže, aká tu kedy bola, bolo prijatých až 353 768 súťažných príspevkov. Podľa Gunniesovej knihy svetových rekordov je najväčšia účasť na fotografickej súťaži pripisovaná Vereniging Wikimedia Nederland z Holandska na súťaži Wiki Loves Monuments 2012.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov