Zaujímavosti

Hmla: Ako vzniká a čo ju ovplyvňuje?

hmla

videní: 622

Prečo nadmorská výška ovplyvňuje teplotu vzduchu?

Predstav si atmosféru zloženú z kúskov vzduchu: čím sú vyššie, tým menej sú stlačené váhou atmosféry nad týmto kúskom, a preto môže byť objem tohto kúska väčší. Takáto expanzia si vyžaduje energiu a keďže celková energia v kúsku vzduchu je nemenná, prichádza na úkor tepelnej energie – čím sa znižuje teplota.

Šíri sa zvuk na väčšiu vzdialenosť počas hmlistých dní?

“Zvuk sa šíri vzduchom, keď tlakové vlny rytmicky pohybujú molekulami vzduchu tam a späť. Hmla obsahuje kvapôčky vody, ktoré rozptyľujú väčšiu časť zvukovej energie, čím tlmia zvuk a zmenšujú vzdialenosť, na ktorú ho môžete počuť,” vysvetľuje fyzik Robert Matthews.

Prípad uzavretý? Nie tak celkom – pretože základná teória a experimenty neberú do úvahy všetky podmienky, za ktorých sa hmla tvorí.

“V teplejších dňoch, keď je vlhkosť obzvlášť vysoká, sú molekuly vody vo vzduchu viac rozbúrené a môžu vytvárať len tie najmenšie kvapôčky, ktoré majú zanedbateľný vplyv na zvukové vlny.”

“Tento vlhký vzduch má tiež vyššiu hustotu ako suchý vzduch, čo znamená, že zvukové vlny sa môžu šíriť efektívnejšie a my ich môžeme počuť na väčšiu vzdialenosť,” dodáva Matthews.

Zdroj: Sciencefocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov