Zaujímavosti

Hmla: Ako vzniká a čo ju ovplyvňuje?

hmla

videní: 547

Hmla vzniká, keď sa vzduch nasýtený vodnou parou náhle ochladí, pričom k tomu môže dôjsť niekoľkými rôznymi spôsobmi, ktoré si v dnešnom príspevku vysvetlíme.

Hmla sa skladá z molekúl vodnej pary, ktoré sa vo vzduchu nachádzajú ako kvapôčky vody, ktoré sa však zdržiavajú blízko povrchu. Hmla je v podstate len oblak, ktorý sa dotýka zemského povrchu a tvorí sa rovnakým spôsobom ako oblaky. Vysoká vlhkosť je hlavným faktorom, ktorý sa podieľa na tvorbe hmly a v závislosti od percenta (a tiež teploty) sa hmla môže objaviť ale aj náhle zmiznúť.

Voda v plynnom skupenstve je priehľadná a neviditeľná. Čím je vzduch teplejší, tým má väčšiu kinetickú energiu, a teda tým viac molekúl vody sa môže pohybovať okolo seba ako para.

Ak sa teplý vzduch s množstvom vodnej pary náhle ochladí, molekuly vody sa príliš spomalia a nie sú schopné zostať vo forme pary. Namiesto toho sa zhlukujú do malých kvapôčok tekutej vody. Kvapôčky sú stále dostatočne malé na to, aby viseli vo vzdušných prúdoch, ale teraz sa zdajú byť nepriehľadné, pretože svetlo sa odráža od rozhrania vzduch/voda.

5. Radiačná hmla

Radiačná hmla sa vytvára nad pevninou počas pokojných, jasných nocí, keď sa teplo absorbované zemským povrchom počas dňa vyžaruje do vzduchu. Keď teplo uniká nahor, vzduch v blízkosti povrchu sa ochladzuje, až kým nedosiahne dostatočnú saturáciu.

Studený vzduch zadržiava menej vodnej pary ako teplý vzduch a vodná para kondenzuje do hmly. Radiačná hmla zvyčajne “vyhorí”, keď sa začne zemský povrch opäť otepľovať. V zime však môže pretrvávať celý deň.

Radiačná hmla je tiež známa ako plytká hmla alebo prízemná hmla, keď sa vyskytuje v dostatočne tenkej vrstve, situovanej pod priemernou úrovňou očí na pevnine (približne 2m) alebo pod úrovňou približne 10 m na mori.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov