Zaujímavosti

Hmla: Ako vzniká a čo ju ovplyvňuje?

hmla

videní: 621

4. Údolná hmla

Hmla v údolí sa zvyčajne tvorí v najnižších častiach údolia, keď sa studený, hustý vzduch usadzuje a kondenzuje a vytvára tak hmlu. Je ohraničená miestnou topografiou, ako sú kopce alebo hory a môže pretrvávať aj niekoľko dní.

3. Advekčná hmla

Advekčná hmla vzniká, keď horizontálne vetry tlačí teplý, vlhký vzduch nad chladný povrch, kde sa zráža do hmly. Je to bežné na mori, kde sa teplý, tropický vzduch vyskytuje nad chladnejšou vodou. Advekčná hmla môže pokryť široké oblasti. Most Golden Gate v zálive San Francisco je často zahalený advekčnou hmlou.

Morská hmla je typ advekčnej hmly, ktorá sa môže vyskytnúť, keď teplý, vlhký vzduch prichádza z pevniny do chladnejšieho mora, alebo keď teplý front narazí na studený oceánsky vzduch. V Spojenom kráľovstve je severovýchodné pobrežie veľmi náchylné na morskú hmlu kvôli studeným vodám Severného mora.

2. Hmla na svahu

Hmla na svahu je typ kopcovej hmly a vytvára sa, keď vietor fúka vlhký vzduch do svahu, kopca alebo hory, ktorý sa pri stúpaní ochladzuje. Ako sa ochladzuje, vlhkosť kondenzuje a vytvára sa hmla, ktorá sa stále unáša hore svahom.

1. Odparovacia hmla

Odparovacia hmla je podobná advekčnej hmle a vytvára sa, keď studený vzduch prechádza cez vlhkú zem alebo teplú vodu. Keď sa teplejšia voda vyparí do nízkych pásov vzduchu, ohreje vzduch a spôsobí jeho stúpanie. Keď tento teplý, vlhký vzduch stúpa nahor, mieša sa s chladnejším vzduchom, až kým jeho vlhkosť nedosiahne 100 percent a vytvorí sa hmla. Nad jazerami, rybníkmi a dokonca aj vonkajšími bazénmi často uvidíš túto “odparovaciu” hmlu.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov