Zaujímavosti

Sovietska “Brána do Pekla”, ktorá horí už viac ako 50 rokov

brána

videní: 380

 

Nie je to tak bizarné, ako to vyzerá. Na rozdiel od ropy, ktorá sa da uskladniť na neurčitú dobu, zemný plyn ktorý nie je odvedený priamo na spracovanie sa uložiť nedá. V prípade že je prebytok zemného plynu, ktorý nemôže byť odvádzaný do spracovateľského závodu, sa zemný plyn musí spaľovať a tento proces sa nazýva „horenie“. V Severnej Dakote takto denne zhorí priemerne plyn v hodnote milióna dolárov.

 

 

Ale na rozdiel od vrtov v Severnej Dakote či hoci kde inde, vedci v Turkménsku nevedia, aké veľké zásoby plynu sa v púšti ešte nachádzajú. To čo malo horieť pár týždňov, horí už viac ako 50 rokov.

Po návšteve krátera v roku 2010, Turkménsky prezident Kurbanguly Berdymukhamedov prejavil obavy, že oheň by mohol ohroziť schopnosť krajiny rozvíjať v okolí krátera hľadanie nových ložísk zemného plynu a jeho následnú ťažbu. Preto nariadil miestnym orgánom, aby prišli s plánom na naplnenie krátera. Žiadne opatrenia však neboli prijaté, kráter horí ďalej a tak stále priťahuje nič netušiace voľne žijúce živočíchy a medzinárodných turistov.

 

Zdroj: smithsonianmag | topdesat
Zdroj titulnej foto: wikipedia

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov