TOP 10

10 neuveriteľne strašidelných experimentov

experimentov

videní: 685

04. The Bystander Effect

V 60. rokoch výskumníci na Kolumbijskej univerzite uskutočnili experiment, vďaka ktorému pochopili, prečo menšia skupina ľudí pomôže niekomu v núdzi neskôr ako jednotlivec. Účastníkov experimentu umiestnili do miestnosti a postupne ju naplnili dymom. Samozrejme, keď tam bola iba jedna osoba, hlásila dym takmer okamžite. Ak tam bolo osôb viac, hlásenie prišlo o čosi neskôr. Bolo to spôsobené tým, že osoba v skupine predpokladá, že to niekto spraví miesto nej, alebo že je to v poriadku, pretože nikto iný nerobí nič.

03. Stanfordský väzenský experiment

Ďalší neetický experiment na tomto zozname sa uskutočnil v roku 1971. Philip Zimbardo najatých účastníkov experimentu rozdelil na strážcov a väzňov. Určovala náhoda, keďže si účastníci hádzali mincou. Po niekoľkých dňoch sa sa strážcovia zmenili na sadistických násilníkov a väzňov sužovala depresia.

02. Unit 731

Pojem strašidelný je jednoducho v niektorých prípadoch nedostačujúci. Vojnoví zajatci v tomto skrytom japonskom výskumnom zariadení boli používaní na experimentovanie. Niektoré experimenty však boli naozaj brutálne. Zajatcom amputovali končatiny, ktoré im následne prišili naopak. Boli pokusnými králikmi pre chemické a biologické zbrane. V tomto zariadení sa vykonalo naozaj obrovské množstvo monštruóznych testov.

01. The Milgram experiment

Psychológ Stanley Milgram chcel vedieť, ako mohlo toľko ľudí spolupracovať s nacistickým Nemeckom. Milgram vykonal experiment, v ktorom účastníkom prikázal, aby hercom vo vedľajšej miestnosti dávali elektrické šoky pomocou stlačenia tlačidla. Účastníci experimentu však nevedeli, že vo vedľajšej miestnosti sa nachádzajú herci a šoky tak nie sú skutočné. Keď šoky naberali na sile, zvyšovali sa aj výkriky. Takto to pokračovalo, až kým krik neutíchol. Ak by boli tieto šoky skutočné, každý účastník by herca zabil. Aby to všetko naberalo na intenzite, herci vykrikovali a často žiadali o milosť, aby šoky prestali. Táto štúdia je známa tým, že poukazuje na to, že vzhľadom na správne okolnosti sme všetci schopní nepreukázateľných krutostí.

Zdroj: list25 | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov