Zaujímavosti

Papier mu slúži ako plátno: Diela tohto muža vás šokujú!

papier

videní: 446

Papier mu slúži ako plátno: Dánsky umelec Peter Callesen si v oblasti súčasného umenia vydobyl miesto tým, že zdanlivo všedné veci premenil na majstrovské diela vzbudzujúce úctu. Jeho najobľúbenejšie médium?

Jednoduchý biely papier. Callesenova umelecká zručnosť spočíva v jeho schopnosti manipulovať s obyčajnými hárkami papiera a vymodelovať z nich zložité a jemné diela, ktoré sa vymykajú predstavivosti.

V nedávnom rozhovore Peter Callesen objasnil svoju umeleckú cestu trvajúcu dve desaťročia a zložitosti svojho tvorivého procesu. Rozhovor odhaľuje inšpiráciu, ktorá stojí za jeho výberom média, vývoj jeho charakteristických papierových diel formátu A4 a magickú premenu, ktorá nastáva, keď sa plochý papier mení na trojrozmerné majstrovské diela.

Na otázku, ako dlho sa venuje tvorbe týchto obdivuhodných diel, Callesen hrdo odpovedá: “S papierom pracujem už 20 rokov.” Toto rozsiahle obdobie venovania sa práci a experimentovania vyvrcholilo v ohromujúcej zbierke diel, ktorú nedávno predstavil vo svojej novej knihe “Skin of Paper – Peter Callesen”.

Vydajme sa na cestu za poznaním niektorých z jeho najúchvatnejších majstrovských diel, ktoré prezentujú neobyčajné možnosti obsiahnuté v jednoduchosti bieleho papiera.

Tento muž používa na tvorbu svojich majstrovských diel iba papier!

1.

Callesen sleduje počiatky svojej fascinácie papierom v roku 2003 v rámci umeleckého projektu “Palác snov”. Jeho počiatočný pokus o nemožné, postavenie plávajúceho hradu z polystyrénu, nakoniec viedol k vytvoreniu papierovej verzie, ktorá podnietila sériu diel vo formáte A4.

Malý, zdanlivo skromný hárok A4, ktorý sa všade vyskytuje v každodennom živote, sa stal plátnom pre Callesenovo skúmanie veľkých existenciálnych tém.

Callesen na adresu hárku A4 poznamenáva: “Má v sebe akúsi matematickú krásu a zároveň je súčasťou každodenného života a je bežný na mnohých miestach sveta.”

Krehkosť papiera a jeho malý rozsah podľa neho prispievajú k intenzívnejšiemu zážitku diváka a svoje diela opisuje ako diela obsahujúce “akúsi mágiu” alebo možno “akýsi iluzionizmus”. Umelec sa ďalej vyjadril: “Osobitne ma zaujíma hárok papiera formátu A4. Myslím si, že je to veľmi krásny a harmonický formát.”

2.

 

Pri rozprávaní o svojom tvorivom procese Callesen zdôrazňuje svoj záujem o transformáciu plochého papiera do nových trojrozmerných foriem a príbehov. Tento proces vníma ako hru s neuskutočniteľným, ktorá často spochybňuje konvenčné očakávania. “Myslím si tiež, že krehkosť papiera v kombinácii s malým rozmerom prispieva k intenzívnejšiemu zážitku z diel,” dodáva.

3.

Callesen sa neustále snaží o transformáciu, pretože stále nachádza nové metódy a vytvára nástroje na realizáciu svojich umeleckých vízií. “Stále ma veľmi zaujíma, ako môžem premeniť plochý papier na nové trojrozmerné formy. Považujem za zaujímavé posúvať tvarovanie diela až k jeho hraniciam – čo je možné?”

Ďalej dodáva: “Kde sú hranice a ako ďaleko môžem s papierom zájsť? Ako dosiahnem, aby z papiera niečo povstalo, a ako dosiahnem, aby plochý papier nadobudol tvar muchy, prevráteného hrnca s farbou alebo visiaceho človeka. Je to aj trochu hra s neuskutočniteľným, napríklad keď som z plochého papiera vytvoril vajíčko, čo by z princípu nemalo byť možné. Ale keď sa už nápad prejaví, snažím sa nájsť nové metódy a sám si vyrobiť rôzne nástroje, ktoré to umožňujú,” hovorí.

Umelec poskytuje jedinečný pohľad na posúvanie hraníc umenia na papieri, vyzýva nás, aby sme prehodnotili obyčajnosť a našli krásu v jemnom tanci medzi plochosťou a rozmernosťou. Poznamenáva: “Mnohí ľudia hovoria, že moje diela obsahujú akúsi mágiu. Neviem, či je to pravda, možno je to skôr druh iluzionizmu.”

“Je tu pred a po; niečo je odrezané a premenené na trojrozmernú postavu, ale často nie je hneď vidieť, ako sa to stalo. Vždy však existuje vzťah, rozpor alebo príbeh medzi siluetou, ktorú výrez zanecháva, a trojrozmernou podobou, na ktorú sa transformuje. Takže transformácia z plochého papiera na trojrozmernú sa opakuje v mnohých mojich prácach. Hárok A4 a miniatúry sú všetko, čo potrebujem”

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov