Zaujímavosti

Prečo je na území Arktídy tak veľa ropy?

arktídy

videní: 395

 

Keď hory po tisícročia erodovali, poskytli kontinentom tiež množstvo sedimentov, ktoré sa prepravujú cez obrovské rieky do mora. Tento sediment prúdi do povodí, kde prekrýva organický materiál. Časom vytvára tvrdý ale pórovitý materiál, ktorý sa nazýva hornina nádrže. Rýchly posun vpred milióny rokov a tento opakovaný proces vrstvenia vyvinul organický materiál pod taký obrovský tlak, že sa začal zahrievať.

Teplota sedimentov v povodiach sa zvyšuje zhruba o 30 stupňov Celzia s každým kilometrom pochovania. Pod týmto zosilňujúcim sa tlakom a teplom sa organický materiál veľmi postupne premieňa na ropu, pri ktorej sa pri najvyšších teplotách vytvára plyn. Pretože tieto látky sa nadnášajú, začnú sa pohybovať nahor do medzier v pórovitej usadenej hornine, ktorá sa stáva zásobnou nádržou – z ktorej sa extrahuje ropa a plyn.

 

 

 

Kombinácia týchto zložiek – obrovské množstvo organickej hmoty, bohatý sediment na zachytenie ropy a zemného plynu, ideálna základná geológia a obrovský rozsah, v ktorom sa vyskytujú – teda robí oblasť Arktídy, konkrétne oceán, tak neobvykle energeticky bohatým. Na pevnine, kde leží menšie percento celkovej ropy a zemného plynu v Arktíde, sa tieto rezervy s najväčšou pravdepodobnosťou vytvorili v čase, keď bola zem pokrytá morom.

Avšak to, že energia tam je, neznamená, že by sa mala extrahovať, tvrdia mnohí ochranári a vedci. Odľahlosť Arktídy, jej hustý pohyblivý morský ľad a unášané ľadovce z nej urobia obrovskú logistickú výzvu na bezpečnú ťažbu ropy a zemného plynu.

 

Zdroj: LiveScience oenergeticetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov