Zaujímavosti

Prečo je na území Arktídy tak veľa ropy?

arktídy

videní: 358

V roku 2007 sa dve ruské ponorky ponorili na území Arktídy do Severného ľadového oceánu do hĺbky 4 kilometrov a na kúsok kontinentálneho zlomu známeho ako Lomonosovský hrebeň umiestnili štátnu vlajku. Vlajka vychádzajúca z centra arktického povodia vyslala jasný signál okolitým národom: Rusko si práve nárokovalo obrovské zásoby ropy a zemného plynu, ktoré obsahuje tento podmorský trávnik.

Ruská dramatická ukážka moci nemala právnu váhu – nie je to však jediný národ, ktorý sa snaží uplatniť nároky na rozsiahly depozit ropy a zemného plynu v oblastiach Arktídy. USA, Nórsko, Švédsko, Fínsko a Čína sa snažia inkasovať tiež. Niet sa čomu čudovať. Prognózy ukazujú, že oblasť pevniny a mora, ktorá spadá za polárny kruh, je domovom 90 miliárd odhadovaných barelov ropy, čo je neuveriteľných 13% zásob Zeme. Odhaduje sa tiež, že obsahuje takmer štvrtinu nevyužitých globálnych zdrojov plynu.

Väčšina ropy, ktorá sa doteraz nachádzala v tomto regióne, sa nachádza na pevnine, len kvôli ľahšiemu prístupu. Na mori sa ale vyskytuje oveľa väčšia časť – až 84 % energie. Ako však Arktída stala tak energeticky bohatou dávno predtým, ako sa tieto ropné preteky začali?

Prvá vec, ktorú si uvedomíte (ak sa pozriete na mapu) je, že Arktída – na rozdiel od Antarktídy – je oceán obklopený kontinentmi. Po prvé to znamená, že je k dispozícii obrovské množstvo organického materiálu vo forme tvorov mŕtveho mora, ako sú planktón a riasy, ktoré tvoria základ toho, z čoho sa nakoniec stáva ropa a plyn.

Po druhé, okolitý kruh kontinentov znamená, že arktická panva obsahuje vysoký podiel kontinentálnej kôry, ktorá tvorí asi 50% jeho oceánskej oblasti. To je dôležité, pretože kontinentálna kôra – na rozdiel od oceánskej kôry, ktorá tvorí zvyšok oblasti – zvyčajne obsahuje hlboké údolia nazývané povodia, do ktorých podľa neho klesá organická hmota.

Tu sa zalieva do bridlice a konzervuje sa v „anoxických“ vodách, čo znamená, že obsahujú málo kyslíka. Normálne by sa to v plytkom mori s veľkým množstvom kyslíka nezachovalo. Ak je však more dosť hlboké, oceán bude stratifikovaný, čo znamená, že okysličené vody na vrchole budú oddelené od anoxických podmienok v základni. Konzervácia v týchto nádržiach bez kyslíka udržuje látky, ktoré sa v konečnom dôsledku stanú užitočnými ako zdroj energie na milióny rokov v budúcnosti.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov