Zaujímavosti

7 divov starovekého sveta: Ako vyzerali v čase svojej najväčšej slávy?

7 divov

videní: 1.9K

4. Alexandrijský maják

Maják na ostrove Faros pri Alexandrii bol postavený v roku 278 pred našim letopočtom na návrh Alexandra Veľkého, no dokončený bol až za vlády Ptolemaia II. Maják stál viac ako tisíc rokov a ustál niekoľko zemetrasení, no osudným sa mu stalo zemetrasenie v roku 796. Na jeho základoch v súčasnosti stojí pevnosť.

5. Mauzóleum v Halikarnasse

Mauzóleum v Halikarnasse v dnešnom Turecku dal postaviť kráľ Mausólos II. ako symbol svojej moci. Hrobka bola vysoká 42 metrov a rozmery základne boli 38 metrov x 32 metrov. Stavba sa po stáročiach zrútila a v roku 1581 sa použili kamene z ruín na stavbu opevnenia.

6. Artemidin chrám v Efeze

Chrám dal približne v roku 550 pred našim letopočtom vybudovať kráľ Kroisos z Lýdie v meste Efez na pobreží Malej Ázie. Chrám bol 112 metrov dlhý a široký 52 metrov, čo z neho robilo jednu z najväčších stavieb tých čias. V roku 356 pred našim letopočtom ho Herostrates podpálil a zničil. Chrám bol obnovený po tom, ako mesto dobyl Alexander Veľký. Dodnes sa ale z chrámu nezachovalo takmer nič.

7. Diova socha v Olympii

12 a pol metra vysoká Diova socha v Olympii bola postavená gréckym sochárom menom Feidias v roku 433 pred našim letopočtom. Telo Dia bolo vyrobené zo slonoviny, vlasy a brada zo zlata a oči tvorili drahocenné drahokamy. Celá postava sedela na tróne z cédrového dreva. Socha bola umiestnená v chráme postavenom špeciálne pre ňu. V roku 394 sochu odviezli do Konštantinopolu, kde ju pravdepodobne zničil oheň.

Zdroj: Wiki | BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov