Foto

10+ faktov, ktoré dokazujú, že náš svet je omnoho divnejší, ako si myslíme

divnejší

videní: 824

Náš svet je plný úžasných a niekedy neočakávaných zaujímavostí. Napoleon napríklad viedol vojnu s králikmi a dokonca je možné, aby starostom mesta bol pes. A to nie je všetko. Svet je v skutočnosti omnoho divnejší.

Napokon, presvedč sa o tom sám na vlastné oči. V tomto článku sa ťa pokúsime presvedčiť, že svet vôkol teba je oveľa divnejší, než si si doteraz myslel.

1. Vo Francúzsku je legálne zosobášiť sa s mŕtvolou

Vo Francúzsku je posmrtné manželstvo, keď zomrie iba jeden z manželov, považované za legálne. Tento druh manželstva je tiež legálny v Číne a Sudáne. Od 20. storočia podalo žiadosť o registráciu týchto sobášov vo Francúzsku niekoľko desiatok ľudí a mnohé z nich boli schválené.

2. Oko pštrosa je väčšie ako jeho mozog

divny_svet_2

Oči pštrosov sa často prirovnávajú k biliardovým guliam. Oči pštrosa sú také veľké, že sa mu do lebky zmestí len mozog o veľkosti vlašského orecha . Hmotnosť pštrosieho mozgu je 2-krát menšia ako hmotnosť oka.

3. Píla mala pôvodne slúžiť pri pôrodoch

V roku 1830 vytvoril ortopéd Bernhard Heine prvý chirurgický nástroj na rezanie kostí, kde bola použitá reťaz. Píla bola mimoriadne užitočná pri symfyziotómii – alternatíve k cisárskemu pôrodu. Napriek tomu, že hlavné prvky reťazovej píly boli vytvorené koncom 19. storočia, benzínový motor sa do nej začal pridávať až od 20. rokov 20. storočia. A samozrejme sa zmenilo aj ich zameranie.

4. Na Islande je už 60 rokov zakázané hladkať psov

Zákaz bol vydaný v roku 1924 po tom, ako bolo zistené, že psi sú nosičmi echinokokózy (tiež známej ako pásomnica). Toto parazitické ochorenie je mimoriadne nebezpečné, pretože môže spôsobiť ťažké črevné infekcie a dokonca až slepotu. V roku 1984 bol zákaz zrušený, avšak 60 rokov zákazu spôsobilo masívne rozšírenie mačiek ako domáceho miláčika.

5. Anatidaefóbia je strach, že ťa sleduje kačka

Tento termín vytvoril Gary Larson, keď kreslil karikatúru pre kreslený komix The Far Side. Skladá sa z 2 slov: anatidae a fóbia.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov