TOP 10

10 najväčších historických lží, ktorým sme doteraz všetci verili

lží

videní: 2.4K

4. Dobytie Bastilly bolo tiež trochu inak…

14. júla celé Francúzsko oslavuje Deň nezávislosti, aby si uctili útok na Bastilu, počas ktorého boli oslobodení nespravodlivo uväznení a začala revolúcia. Alebo tak nám to bolo povedané. V čase, keď revolucionári prišli do Bastily, bola väzenská veža takmer prázdna. Koniec koncov tam vlastne ani neboli oslobodiť väzňov, ich zámerom bolo získať viac strelného prachu.

3. Nikdy mu jablko nepadlo na hlavu

Príbeh o tom, ako Sir Isaac Newton prišiel s teóriou gravitácie, zvyčajne zahŕňa jablko, ktoré mu padlo na hlavu, keď sedel pod stromom. To je však pravda len čiastočne. Newton vymyslel svoju teóriu, keď videl jablko padať v záhrade svojej matky, ale časť o tom, že mu spadlo priamo na hlavu, je mýtus.

 

2. Pyramídy nestavali otroci

Už dlho existuje presvedčenie, že egyptské pyramídy postavili otroci (alebo mimozemšťania), ale v roku 2010 archeológovia zistili niečo, čo vyvrátilo tento mýtus. V blízkosti pyramíd boli objavené hrobky robotníkov a spôsob, akým boli pochovaní a ich blízkosť k pyramídám naznačovali, že boli platení a rešpektovaní.

1. Trójsky kôň je pravdepodobne mýtus

Najznámejší príbeh trójskej vojny, obrovský drevený kôň, ktorý sa prvýkrát spomína v Homérovej Odyssei, je podľa všetkého len mýtus. Je pravdou, že vojna bola skutočná a že Trója padla, no kultový Trójsky kôň nie je pravdepodobne nič iné ako mýtus. Historici sa domnievajú, že Trójsky kôň je výsledom ústneho šírenia eposu, ktorý sa menil každým prerzprávaním, až bol nakoniec omnoho neskôr zapísaný v tej podobe, v akej ho poznáme teraz.

Zdroj: Factinate / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov