TOP 10

10 najväčších historických lží, ktorým sme doteraz všetci verili

lží

videní: 2.4K

8. Nebolo to 4. júla…

4. júl je za Atlantickým oceánom známy ako Deň nezávislosti. No v skutočnosti to bolo trochu inak. Návrh na vyhlásenie nezávislosti od Británie bol schválený Kongresom 2. júla a bol ratifikovaný na 4. júla. Samotný dokument ale bol podpísaný až 2. augusta 1776.

7. Kolumbus nikdy nebol v Amerike

Objavenie Nového Sveta – Ameriky je pripisované janovskému moreplavcovi Krištofovi Kolumbovi, no v skutočnosti prvým prieskumníkom, ktorý objavil súčasnú Ameriku, bol nórsky prieskumník Lief Ericson. Kolumbus nikdy nevstúpil na pôdu dnešných Spojených štátov.

6. Experiment, ku ktorému nikdy nedošlo

Legenda hovorí, že na to, aby dokázal svoju teóriu, že blesk je vlastne elektrická energia, uskutočnil Benjamin Franklin experiment, v ktorom počas búrky vypustil draka s bleskozvodom pripevneným na vrchu a kovovým kľúčom viazaným na strunu. Je pravda, že Franklin navrhol pokus s drakom, ale nikdy ho nevykonal a experiment nemal nič spoločné s bleskom.

5. Edison nevynašiel nič

Vynález žiarovky sa pripisuje Thomasovi Edisonovi, no pravdou je, že nebol v skutočnosti prvý, kto vytvoril elektrické svetlo. V tom období išlo o veľmi tvrdý konkurenčný boj, počas ktorého si “požičal” (niektorí tvrdia, že ukradol) nápady iných vynálezcov, ktorí tiež pracovali na elektrickej žiarovke. Vynález je veľmi zložitý spoločenský proces, pri ktorom mnohí ľudia zdokonaľujú myšlienku, no len posledný človek si pripíše zásluhy.

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov