TOP 10

Toto sú tie najinteligentnejšie plemená psov, tvrdí psychológ

najinteligentnejšie plemená

videní: 2.8K

V populárnej knihe psychológa Stanleyho Corena The Inteligence of Dogs ponúka autor prekvapivý pohľad na inteligenciu našich najstarších a najbližších zvieracích spoločníkov – psov. Toto sú tie najinteligentnejšie plemená psov.

Treba však podotknúť, že neexistuje žiadny jednoduchý spôsob, ako hodnotiť psiu inteligenciu. Práve inteligencia psov je téma, ktorej sa venovalo už mnoho autorov v odborných článkoch a knihách.
V spomínanej knihe Coren definuje rôzne pohľady na psie myslenie a inteligenciu zvierat. Stanley Coren jednoznačne zastáva názor že zvieratá, špeciálne pes, disponujú inteligenciou. Inteligenciu psov delí na viacero typov (napr. pracovná inteligencia – schopnosť učiť sa povely, sociálna inteligencia, priestorová inteligencia a pod.) Na pracovnú inteligenciu sa autor zameral obzvlášť.

 

V knihe Coren predstavil výsledky dlhodobého prieskumu, kde študoval dotazníky 199 rozhodcov, ktorí posudzujú psiu poslušnosť v špecializovaných súťažiach. Na základe takto získaných informácií, rozdelil podľa výsledkov psie plemená na šesť kategórií, podľa toho, aká je ich pracovná inteligencia. Coren a rozhodcovia však poznamenávajú, že existujú výnimky v každom plemene a veľa robí aj tréning.

Rebríček inteligencie psích plemien podľa Corena

Prvá kategória: Ide o najmúdrejších psov, ktorí sa naučia nový príkaz rýchlejšie ako za 5 opakovaní a poslúchnu ho v 95 percentách prípadov

1. Border kólia

2. Pudel

3. Nemecký ovčiak

4. Zlatý retriever

5. Doberman

6. Šeltia

7. Labradorský retríver

8. Papillon

9. Rotvajler

10. Austrálsky dobytkársky pes

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov