Zaujímavosti

Ako mohli egyptské pyramídy vydržať tak dlho?

pyramídy

videní: 578

Ako sa môžeme dozvedieť viac o najväčších budovách histórie a metódach použitých pri ich stavbe? Pyramídy medzi takéto stavby tisícročia určite patria.

Jedným zo spôsobov zisťovania, ako pyramídy alebo podobné obdivuhodné stavby vznikli je 3D laserové skenovanie, ktoré zachytáva ruiny v celej ich kráse a vytvára virtuálne repliky. Úžasná vec na pyramídach je ich životnosť. Keby si dnes niekoho požiadal o to, aby postavil niečo, čo vydrží 5 000 rokov, asi by sa na teba pozerali ako na blázna.

Veľká pyramída predstavovala vývoj v stavebníctve. Ak načasujeme pyramídy a umiestnime ich vedľa seba (čo už softvér dokáže urobiť s údajmi skenovania), uvidíme, ako sa Egypťania časom učili. Odovzdávali si vedomosti z jednej pyramídy na druhú a iba sa zlepšovali – až po vrchol budovy Veľkej pyramídy, čo je takmer hranica možného.

Pred stavbou Veľkej pyramídy Egypťania nesekali kamene dostatočne presne, aby boli stavebné základné piliere dostatočne pevné. Mali problémy s takzvaným zmrazením. Vtedy sa do pilierov dostane vlhkosť, čo znamená, že ak bude počasie dostatočne chladné, voda zamrzne, stuhne a roztiahne sa – takže tlačí piliere od seba.

 

Tento cyklus otvárania a zatvárania „kĺbov“ spôsobuje, že sa budovy rozpadajú a dnes čelíme rovnakému problému. Egypťania si to už vtedy uvedomili a prišli na to, že ak budú schopní postaviť spoje také tesné, že sa do nich nebude môcť dostať voda, budova sa nezničí a bude stáť ešte dlho po ich smrti. Urobili to tak s Veľkou pyramídou.

Okrem toho používali kameň ako je žula, čo je materiál tak tvrdý, že nebude pôsobiť ako špongia, takže sa doň voda nedostane. Kameň by teda vylial zvyšnú vodu a budova by vydržala o to dlhšie. Jednou z vecí, ktoré sa vedci dozvedeli pri študovaní tejto civilizácie je, že títo ľudia boli veľmi inteligentní, neustále sa vzdelávali a snažili sa veci zlepšovať. Do týchto pamiatok sa dostalo neuveriteľné množstvo myšlienok, ktoré na svoju dobu boli skutočne neobvyklé. Neboli to pritom experimenty, ale bola to aplikácia vedy.

 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov