TOP 10

TOP10: Prekvapivé miesta, kde si spokojne žijú baktérie

baktérie

videní: 851

Baktérie nájdeš všade. V skutočnosti je na Zemi viac baktérií ako hviezd vo vesmíre. Rozdelenie baktérií na dve (ak sú priaznivé podmienky) trvá 20 minút. To znamená, že za približne osem hodín sa môže jedna baktéria rozmnožiť na 16 777 216 baktérií. Nachádzajú sa na skalách, v oceánoch, v pôde a dokonca aj v arktickom snehu. Mnohé z nich žijú na rôznych iných organizmoch, vrátane nás. Je bežné, že baktérie sú prítomné na miestach, ktoré vyzerajú špinavo. Nachádzajú sa však aj na zdanlivo čistých miestach…

10. Baktérie žijú v našej posteli

Baktérie považujú naše postele za rovnako útulné ako my. Nájdeš ich tu v hojnosti. Navyše, vedel si, že baktérie sa živia mŕtvou kožou, ktorá sa uvoľní počas spánku z nášho tela?

9. Spínače svetiel

Svetelné spínače sú miesta v dome alebo kancelárii, ku ktorým má takmer každý prístup. Dokonca aj náhodní ľudia majú prístup k spínačom a manipulujú s nimi. A nemáš ani potuchy, aký je ich hygienický stav. Naozaj, na všetkých miestach, ktorých sa dotýka veľa ľudí, je množstvo choroboplodných zárodkov.

8. Peniaze

Peniaze prejdú cez veľa rúk skôr, kým sa dostanú k tebe. Podľa prieskumu peniaze prenášajú viac baktérií ako toaleta. Bankovky a mince často obsahujú patogény, ako je salmonella, E. coli a staphylococcus aureus, z ktorých všetky môžu spôsobiť vážne ochorenie. Po dotyku s peniazmi si vždy umy ruky.

7. Nákupný vozík

Ako všeobecné pravidlo platí, že všetko, čo je otvorené náhodnému kontaktu ľudí, je náchylné prenášanie baktérií. Nákupné vozíky sú jednou z najbežnejších položiek používaných náhodnými ľuďmi. Nemáš potuchy, kto sa dotkol košíka pred tebou. Pred použitím môžeš preto rukoväť očistiť dezinfekčným prostriedkom.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov