TOP 10

TOP 5 najtajnejších vojenských základní sveta

základní

videní: 1.8K

4. Pine Gap, Austrália (PRISM – tajný národný bezpečnostný program elektronického sledovania – NSA)

Táto tajná základňa v blízkosti Alice Springs sa nachádza v strede Austrálie. Ani samotní členovia austrálskeho parlamentu vlastne netušia, čo sa na Pine Gap odohráva, testuje, skúma alebo sleduje.  Základňa funguje od roku 1970. Na základni pracuje približne 800 zamestnancov, ktorí patria pod americkú spravodajskú agentúru CIA. Zásadnou informáciou je, že Pine Gap má výhodnú lokalitu z ktorej môžu špionážne satelity sledovať Čínu, ázijskú časť Ruska a Blízky východ. Bývalý agent CIA Edward Snowden odhalil, že základňa patrí do programu PRISM, ktorý dokáže odpočúvať kohokoľvek na zemeguli.

Povráva sa, že na základni sa nachádzajú tajné podzemné priestory, kde prebieha vedecký výskum zameraný na tie najmodernejšie technológie. Okrem toho sa má pod Pine Gap nachádzať aj najhlbší vrt v Austrálii, hlboký viac ako 8 000 metrov. Čo sa deje na základni v skutočnosti, ostáva naďalej záhadou. Bude to však niečo naozaj zaujímavé a tajné, keďže základňa je prísne strážená a akýkoľvek kontakt s okolitým svetom je vylúčený.

 

3. Porton Down, Anglicko

Tento „vojenský vedecký park“ sa nachádza veľmi blízko vojenského testovacieho letiska MoD Boscombe Down a je obklopený pozemkami, ktoré sú na mapách vyznačené ako nebezpečné oblasti. Boscombe je základňou QinetiQ, dodávateľa obranných systémov, ktorý kedysi patril pod ministerstvo obrany Veľkej Británie. Spoločnosť však bola sprivatizovaná a v súčasnosti získala niekoľko spoločností založených v USA. Vedci na základni sa zameriavajú na výskum obrany proti chemickým, biologickým či jadrovým a rádioaktívnym zbraniam.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov