Kvízy

Si inteligentný? Zisti to v tomto krátkom teste, ktorý pozostáva len z troch otázok!

inteligentný

videní: 2.6K

A aké sú správne odpovede?

Pre istotu si ešte zopakujeme otázky:

1. Otázka: Baseballová pálka a loptička stoja spolu 1,10 eura. Pálka je pritom o jedno euro drahšia ako loptička. Koľko stojí loptička?

2. Otázka: Ak trom strojom trvá tri minúty zostrojiť tri súčiastky, ako dlho bude trvať 100 strojom zostrojiť 100 súčiastok?

3. Otázka: V jazere plávajú lekná. Každý deň sa obsah plochy, ktorú zaberajú, zväčší dvojnásobne. Ak bude leknám trvať 28 dní, kým pokryjú celú vodnú plochu jazera, ako dlho zaberie leknám, kým zaplnia polovicu jazera?

Odpovede na otázky:

1. Otázka

Ako prvé bez rozmýšľania by ti určite napadla odpoveď, že loptička stojí 10 centov a pálka euro. To však nie je správne, pretože pálka je v tomto prípade drahšia len o 90 centov. Správna odpoveď je: pálka 1,05 eura a loptička 0,05 eura.

2. Otázka

Tu sa ako prvá natíska odpoveď 100 minút. Ani to nie je správne. Tri stroje vyrábajú 3 súčiastky, taktiež aj 100 strojov vyrába 100 súčiastok, čo znamená, že každý stroj vyrába len jednu súčiastku. V tom prípade jeden stroj vyrobí jednu súčiastku za tri minúty. To isté platí aj pre 100 strojov a 100 súčiastok, čiže správna odpoveď je 3 minúty.

3. Otázka

V tejto otázke by ti ako prvé napadla polovica z 28 dní, teda 14. Nie. Keďže lekná sa stále zväčšujú dvojnásobne, polovičnú plochu jazera dosiahli len jeden deň predtým, čiže a 27. deň.

 

Ako si teda dopadol? Na všetky tri odpovede podľa štúdie odpovedalo zle 33 percent ľudí a aspoň jednu odpoveď uhádlo 83 percent. Na druhej strane, na všetky tri otázky správne odpovedalo len 48 percent študentov prestížnej univerzity MIT!

 

Zdroj: psychologicalscience | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov