Zaujímavosti

Čo keby neexistovali fosílne palivá?

fosílne palivá

videní: 268

Ako by náš svet vyzeral, ak by neexistovali fosílne palivá? Čo keby staré karbónske pralesy nevytvorili ropné a plynové polia, ktoré využívame na výrobu fosílnych palív?

Priemyselná revolúcia bola z veľkej časti poháňaná uhlím. Drevo a drevené uhlie sa používali ako palivo aj na tavenie železa. Ešte predtým, v 16. storočí sa drevo v Británii stávalo vzácnou komoditou – Británia však v tomto období mala menej ako 10 miliónov obyvateľov.

 

pexels.com

Stromy rastú pomaly a zaberajú veľkú plochu. Drevo má taktiež iba polovičnú energetickú hustotu ako uhlie, takže ho musíme spáliť oveľa viac.  Pozornosť by preto vzbudzovalo Rusko, Kanada a Južná Amerika – tieto oblasti majú obrovské plochy zalesnenej pôdy.

Bez uhlia a ropy ba ranní chemici čelili oveľa náročnejšiemu návrhu syntézy uhľovodíkov s dlhým reťazcom z etanolu alebo rastlinného oleja. Plasty a syntetický kaučuk by boli vyvinuté až oveľa neskôr a pravdepodobne by boli príliš drahé na použitie v hračkárskom priemysle – rovnako aj na jednorazové obaly.

Horšie je, že zemný plyn je základnou zložkou na výrobu čpavkových hnojív. Bez nich by svet potreboval na produkciu rovnakého množstva potravín až štyrikrát toľko poľnohospodárskej pôdy, čo by prudko obmedzilo rast populácie.

Elektrickú energiu by sme mohli vyrábať aj naďalej, keďže veterné turbíny a vodné priehrady sa používali už v 19. storočí a mohli byť vyvinuté a vyrobené tak, aby spĺňali naše potreby – samozrejme na miestach, kde sú na to vhodné podmienky. Výroba elektroniky bez plastov na izoláciu vodičov by však bola veľmi náročná.

 

pexels.com

Atmosférický CO2 by bol stále na úrovni pred priemyselnou revolúciou, ale smog a sadze by boli najväčším problémom, keďže by sa spaľovalo obrovské množstvo dreva na vykurovanie, varenie a priemysel. Tento fakt by mohol viesť dokonca k ochladzovaniu klímy a to z dôvodu blokovania slnečného žiarenia, ktoré by dopadalo na zemský povrch. Obmedzená plocha pôdy by mohla viesť k ďalším vojnám o územnú kontrolu. Bojovalo by sa však iba s mušketami a delami, pretože petrochemické látky sú tiež dôležitou zložkou trhavín.

V jednoduchosti môžeme povedať, že ak by neexistovali fosílne palivá, svet by vyzeral úplne inak a pokrok ľudstva by bol oveľa pomalší.

Zdroj: sciencefocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov