TOP 10

Mesiac a jeho úžasné a nezvyčajné fakty

Mesiac

videní: 2.9K

Mesiac riadi príliv a odliv

Gravitácia našej planéty udržiava Mesiac na obežnej dráhe, ale zároveň má Mesiac obrovský vplyv aj tu na Zemi. Jeden z najvýraznejších sa prejavuje v našich oceánoch, ktoré Mesiac priťahuje k sebe.

To spôsobuje príliv a odliv na mieste, kde je Mesiac najbližšie k Zemi, a odliv na strane, ktorá je od neho najviac vzdialená. Každý mesiac sa dvakrát v mesiaci vytvorí “jarný príliv a odliv”, keď sa Zem, Mesiac a Slnko postavia do jednej línie.

Mesiac bude mať čoskoro vlastné časové pásmo

Časové pásma sú niečo, čo sa nám na Zemi zdá prirodzené. Je to spôsob štandardizácie rôznych regiónov, aby sme mohli všetci navzájom komunikovať a organizovať sa. Na Mesiaci je to však predmetom diskusií. Keďže misie na Mesiac sú čoraz bežnejšie a myšlienka základne sa formuje, vedecké organizácie diskutujú o tom, ako by mohli vymyslieť lunárne časové pásmo.

V súčasnosti každá krajina, ktorá vysiela misie do vesmíru, používa svoje vlastné časové pásmo ako kotvu. Časť ťažkostí s mesačným časovým pásmom spočíva v tom, že hodiny sa na Mesiaci pohybujú o niečo rýchlejšie, približne o 56 mikrosekúnd rýchlejšie ako na Zemi každý deň.

Na Mesiaci nie je zvuk, pretože tam nie je nič, čo by prenášalo zvukové vlny

Na Mesiaci vás nikto nepočuje kričať. Nielen preto, že ste tak ďaleko, ale aj preto, že sa nedá vydať žiadny zvuk.

Hoci sa na Mesiaci nachádza malá vrstva plynu, nie je to dosť na to, aby tvorila atmosféru, a už vôbec nie dosť na to, aby prenášala krik. Je to preto, že zvuk funguje na základe vibrácií – a na vibrácie potrebuje niečo. Na Zemi je takýmto médiom vzduch. Ale vo vesmírnom vákuu, bez vzduchu, nie je nič, čo by vibrovalo – teda žiadny zvuk.

Niektoré zvieratá používajú mesačné svetlo na komunikáciu

Zabudnite na migráciu, niektoré zvieratá dokonca nachádzajú rôzne spôsoby komunikácie vďaka mesiacu. Jedným z týchto živočíchov, ktoré prispôsobujú svoju komunikáciu rôznym fázam mesiaca, sú orly krikľavé.

Ak je málo mesačného svetla, používajú tiché volacie signály. Pri plnšom mesiaci tieto sovy používajú viac vizuálnych komunikačných metód a sedia vo vyšších polohách na stromoch.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov