Zaujímavosti

Tieto optické ilúzie ťa privedú do šialenstva

optické ilúzie

videní: 2.0K

05. Rotujúce štvorce

Spočiatku na tomto obrázku neuvidíš nič zvláštne. Keď však začneš behať pohľadom z ľavej strany do pravej, všimneš si, že štvorce na krajoch sa začnú otáčať. Ako náhle sa tvoje oči prestanú pohybovať, rotácia sa zastaví.

04. Statický pohyb

Nie, toto nie je pohybujúci sa GIF obrázok. Obraz je naozaj statický. Všimni si, že keď sa pozrieš na akýkoľvek jednotlivý bod, ktorý je “mŕtvy”, prestane sa pohybovať. Táto silná optická ilúzia je odvodená od interakčných farebných kontrastov a tvarových pozícii v obrázku.

 

03. Lilac Chaser

Tiež známy ako pac-man ilúzia. Ak svoj zrak na pár sekúnd namieriš na kríž v strede, začneš vnímať zelený bod, ktorý sa pohybuje po ostatných bodoch. Po niekoľkých sekundách sledovania krížika v strede, sa ostatné body začnú postupne vytrácať. Nakoniec neuvidíš nič iba zelený bod, ktorý bude obiehať okolo kríža. Ak sa efekt nedostavil, skús sa na obrázok pozerať z menšej vzdialenosti.

02. Cafe Illusion

Ďalšia zo slávnych ilúzií. Hoci sa zdá, že línie sa navzájom odlišujú, v skutočnosti sú úplne rovnobežné. Skús sa na obrázok pozrieť z dolného pravého rohu 🙂

01. Kontrola ilúzie tieňa

Pravdepodobne jedna z najviac neuveriteľných ilúzií. Jedna z prvých optických ilúzií, ktorú publikoval Edward Adelson, profesor na MIT. Aj napriek tomu, že štvorec označený “A” je tmavší ako štvorec označený “B”, v oboch prípadoch ide o rovnaký odtieň šedej farby. Ak tomu neveríš tak nevadí. Tiež sme neverili, kým sme farbu neporovnali pomocou Photoshopu.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov