TOP 10

Mimoriadne znepokojujúce fakty, o ktorých si pravdepodobne ešte nepočul

fakty

videní: 1.0K

8. Červené potraviny obsahujú hmyz

Máš rád jahodové mliečne kokteily alebo zmrzlinu? Čo tak pekný červený zamatový koláč? Mal by si skontrolovať ingrediencie, z ktorých sa skladá. Zistit, či obsahuje “karmín”. Táto zložka sa totižto nachádza vo väčšine červených potravín a nápojov ako forma potravinárskeho farbiva.

A v podstate sú to chrobáky. Karmín  alebo aj košenila sú vlastne rozdrvené uvarené chrobáky z ktorých je vyrobené toto potravinárske krmivo.

7. Šimpanzy sa snažia zmrzačiť svojho protivníka

Mnoho ľudí vlastnilo šimpanzy ako domáce zvieratá a správali sa k nim ako k deťom. Je však dôležité si uvedomiť, že aj keď sa niekedy môžu správať ako ľudia, môžu byť mimoriadne nepredvídateľní.

Vlastniť šimpanza a správať sa k nemu ako k domácemu miláčikovi alebo dokonca k dieťaťu je naozaj zlý nápad. Šimpanzy žijú v priemere 45 rokov a prechádzajú životnými zmenami rovnako ako ľudia. Predstav si silu pubertiaka a vlož ju spoločne s agresiou do dospievajúceho šimpanza, ktorý má oveľa väčšiu silu a útočí, keď má pocit, že sa s ním zaobchádzalo nespravodlivo.

Šimpanz sa pri útoku nesnaží svojho nepriateľa zabiť ale zmrzačiť ho. Zvyčajne sa zameriava na tvár, ruky a pohlavné orgány.

6. Spánková paralýza je skutočná vec

Ak si bol niekedy v stave pred alebo po spánku, v ktorom vieš, že vnímaš, ale nie si schopný sa pohnúť ani nijako inak zareagovať, zažil si spánkovú paralýzu. Ak si ako väčšina ľudí, môže to byť pre teba naozaj desivá skúsenosť spojená so záchvatom paniky. V skutočnosti to môže byť ešte oveľa horšie, pretože počas spánkovej paralýzy môžeš mať aj halucinácie. Tie často zahŕňajú vízie démonických zjavení alebo videnie temnej prítomnosti stojacej vedľa teba alebo nad tebou. Je to ako mať nočné mory, no v skutočnosti sa to deje, keď sa sa už zobudil, prípadne ešte nezaspal.

5. Syndróm uzamknutia (Locked-in syndrome)

Podobne ako spánková paralýza, syndróm uzamknutia (LIS) vedie k tomu, že osoba je plne pri vedomí a uvedomuje si všetko okolo seba, ale nemôže sa hýbať ani hovoriť. Je tu však jeden zásadný rozdiel. LIS je v skutočnosti neurologické ochorenie, ktoré zvyčajne spôsobuje mozgová príhoda alebo iná forma poranenia hlavy.

Spánková paralýza je niečo, ž čoho sa človek jednoducho prebudí, zatiaľ čo LIS ťa môže nechať v podstate v kóme – a tvoja myseľ zostane úplne normálna a funkčná.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov