Zaujímavosti

Okrúhly panelák v Moskve: Čo je zač?

a

videní: 2.7K

Realitná operácia, prezývaná “Bublik” (v ruštine bábovka) pre svoju zvláštnu podobu, nebola veľmi finančne úspešná. Vzhľadom na svoju technickú odlišnosť od štandardných budov bola oveľa drahšia a bola postavená za dlhší čas ako susedné budovy.

Kruh, forma jednoty a rozdelenia

Centrum, ktoré malo pripomínať starý sovietsky obytný dvor, však vnieslo do projektu symbolickú hodnotu, ktorá zvádzala úrady. Okrem toho možnosť prístupu ku všetkým službám na veľmi krátku vzdialenosť umožnila v 70. rokoch postaviť v Moskve ďalšie dva kruhové paneláky s viac-menej rovnakým počtom bytov.

Na druhej strane, hoci sa oceňoval kolektívny funkčný aspekt, byty mali lichobežníkový tvar, ktorý kumuloval obmedzenia. Predovšetkým je ťažké vybaviť plochu s nekolmými stenami, ale v týchto neštandardizovaných jednotkách sa ťažko robili aj opravy.

Navyše tento veľký centrálny spoločný priestor posilňoval neustály vietor namiesto toho, aby ho prerušoval, a zaznamenal sa problém s ozvenou. Napriek tomu tento projekt zanechal stopu v sovietskej mestskej krajine a kruh je dodnes široko používanou architektonickou formou.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: senseatlas / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov