Zaujímavosti

Okrúhly panelák v Moskve: Čo je zač?

a

videní: 2.6K

Okrúhly panelák v Moskve: Čo je zač? Moskovský okrúhly panelák (alebo Bublik) bol postavený v zložitom kontexte bytovej krízy v ZSSR. Kruhový tvar z neho robí príklad chruščovskej stavby, odlišnej od štandardizovaných a monotónnych budov tej doby.

Okrúhly panelák v Moskve: Čo je zač?

Typológia vytvorená v dôsledku krízy bývania

Po druhej svetovej vojne došlo vo východnej Európe v dôsledku novej politiky industrializácie a kolektivizácie k výraznému odlivu vidieckeho obyvateľstva, ktorý nadviazal na hnutie začaté v 30. rokoch 20. storočia. Poľnohospodárske obyvateľstvo opúšťalo vidiek, aby sa usadilo v mestách, čo nútilo sovietske orgány rozširovať mestské oblasti a stavať masívne budovy.

To bol nástup kolektívneho bývania a zrod nového architektonického modelu, chruščovky (neoficiálny názov odvodený od Nikitu Chruščova). Táto typológia vystriedala stalinskú architektúru, skupinu drahých a kvalitných budov, vyhradených pre menšinu. Zatiaľ čo Chruščovka sú nízko nákladové budovy, postavené z tehlových alebo betónových panelov.

Pôvodne boli postavené ako dočasné obydlia na riešenie bytovej krízy v ZSSR s odhadovanou životnosťou 25 rokov, ale mnohé z nich boli nakoniec postavené ako trvalé stavby. Prioritou je jednoduchosť a nízke náklady na výstavbu, výmenou za to funkcionalizmus, estetika a originalita je redukovaná, čepeľová a monotónna. Zvláštnosťou týchto stavieb bola ich masívnosť, hoci len zriedka presahovali 5 poschodí. To totiž umožňovalo absenciu výťahu, ktorý sa považoval za príliš drahý.

Diverzifikácia kolektívneho bývania s kruhovou architektúrou

 

 

V reakcii na štandardizáciu týchto architektúr sovietsky architekt Evgeny Stamo spojil svoje sily s inžinierom Alexandrom Markelovom a navrhol nový dizajn týchto budov. V roku 1972 postavili panelák, ktorý mal rozbiť monotónnosť Očakovsko-matevskej štvrte.

Táto budova s priemerom 155 m má 26 vchodov umožňujúcich obsluhu 913 bytov na 8 poschodiach. Prvé poschodie je venované obchodom (obchody, kaderníctvo, lekárne, kníhkupectvo/knižnica, detský klub…), zatiaľ čo nádvorie je rozvrhnuté ako park a detské ihrisko izolované od mesta.

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov