TOP 10

TOP10: Slávni Američania, ktorí vlastne nie sú Američanmi

Američania

videní: 3.8K

7. Liz Claiborne

Američania by sa nikdy neobliekali tak ako dnes, nebyť vplyvu Liz Claiborne. Žene, ktorá založila spoločnosť Fortune 500, je pripísaná inovácia cenovo dostupného, ale profesionálneho oblečenia pre ženy a hlavne vytvorenie návrhov na nohavice, košele, blejzre a blúzky, ktoré by sa dali kúpiť jednotlivo a kombinovať do rôznych outfitov. Anne Elisabeth Jane Claiborne s anarodila 31. marca 1929 v Bruseli v Belgicku americkým rodičom. Jej rodina sa musela prispôsobiť otcovi, ktorý bol ako bankár nútený cestovať po celej Európe, no letnú dovolenku trávili v Marylande a Louisiane. Liz študovala v Nice a Bruseli, po strednej škole vyhrala návrhársku súťaž Harper’s Bazaar, vďaka ktorej začala jej módna kariéra. Keď mala 21 rokov, odišla so svojím otcom do New Yorku a rozhodla sa tam zostať. Podľa Claiborne ju vysadil z auta, dal jej 50 dolárov a zaželal veľa šťastia.

6. Samuel Goldwyn

Samuel Goldwyn je oveľa viac známy v kontexte svojej spoločnosti Metro-Goldwyn-Mayer alebo MGM. V roku 1895 mal Schmuel iba 16 rokov, keď videl, že jeho rodina sa rozpadá. Vtedy najstarší syn v rodine Hasidických Židov opustil Varšavu a odišiel do Hamburgu v Nemecku. Na chvíľu sa zastavil v Birminghame a potom sa dostal na loď do Nového Škótska v Kanade a odtiaľ sa dostal do New Yorku. V USA si zmenil meno na Samuel Goldfish, no Američania ho poznajú pod menom Samuel Goldwyn po tom, čo natočil film s Cecil B. DeMille a hviezdou Jesse Lasky.

5. Joseph Pulitzer

Hoci Joseph Pulitzer je spájaný s prestížnym žurnalistickým ocenením, ktoré si vážia najmä v Spojených štátoch, v skutočnosti sa narodil v srdci Európy. Pulitzer sa narodil v malo meste v Maďarsku 10. 4. 1847 a krátko po jeho narodení sa jeho rodina presťahovala do Budapešti. Hovoril plynule francúzsky aj nemecky a mal rozsiahle vzdelanie zo súkromných škôl. Po tom, čo jeho otec zomrel a jeho matka sa znovu oženila, sa Pulitzer rozhodol vo veku 17 rokov cestovať. Chcel sa stať vojakom, no odmietol ho kontingent britskej armády, Napoleonova cudzojazyčná légia a aj rakúska armáda. Dôvodom boli jeho chronické zdravotné problémy. Nakoniec dostal šancu slúžiť, keď sa stretol s náborovým pracovníkom pre armádu Spojených štátov v Nemecku. Slúžil po dobu jedného roka a po skončení služby zostal v St. Louis. Medzitým sa učil angličtinu v mestskej knižnici a nakoniec ho najal nemecký pisár mesta a začal tak svoju kariéru, ktorá z jeho mena urobila synonymum pre žurnalistiku.

4. Levi Strauss

Modré džínsy sú už dlho súčasťou klasickej americkej módy, ale muž, ktorý bol zodpovedný za nohavice, ktoré zmenili spôsob, ako sa krajina oblieka, sa narodil ako Loeb Strauss v Buttenheime v Bavorsku 26. februára 1829. Bol najmladší zo siedmich detí. Strauss opustil Bavorsko a odišiel do Spojených štátov po smrti svojho otca v roku 1846. Dvaja jeho bratia boli už v New Yorku, kde založili obchod so sušeným tovarom. Keď Kaliforniu zasiahla zlatá horúčka, odišiel na západ. Namiesto toho, aby sa snažil získať šťastie pri hľadaní zlata v horách, zdatný podnikateľ využil túto príležitosť na predaj potravinových zásob ľuďom, ktorí sa hrabali v púšti. Čoskoro založil západnú pobočku svojej rodiny, ktorú pomenoval Levi Strauss & Co. O desať rokov neskôr vstúpil do partnerstva s Jacobom Davisom, ktorý vynašiel revolučný spôsob spevnenia nohavíc, no potreboval pomoc pri zabezpečovaní patentu. Odolné nohavice zožali veľký úspech.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov