Tipy a triky

Hľadáš prácu? Tieto tipy ti pomôžu napísať skvelý životopis

životopis

videní: 299

Možno ťa to ešte len čaká, možno si už napísal nejeden. Životopis je dôležitou položkou pri žiadosti o zamestnanie. Ak máš naozaj záujem o miesto v nejakej firme, prečítaj si naše tipy na dokonalý životopis. Čo v ňom nesmie chýbať a čomu by si sa mal radšej vyvarovať?

1. Použi dizajn, ktorý bude lahodiť oku

Prvé, čo si všimne potenciálny zamestnávateľ po prezretí tvojho životopisu je to, ako vyzerá ako celok. Či je dostatočne prehľadný, či používaš tučné písmo tam, kde je to potrebné, či sú jednotlivé kolónky životopisu oddelené a tak ďalej. Dnes už si vieš stiahnuť množstvo voľných šablón, do ktorých jednoducho vypíšeš svoje údaje. Vždy sa však sústreď na to, o aké zamestnanie máš záujem a podľa toho uprav aj dizajn svojho životopisu.

2. Vytvor hlavičku

Hlavička je skvelé miesto, kam môžeš napísať všetky svoje kontaktné informácie tak, aby nezabrali priveľa miesta. Najefektívnejšie je do tejto časti uviesť svoje meno, adresu, telefonický a emailový kontakt.

3. Životopis má mať podrobný, ale efektívny obsah

Najväčší problém pri písaní životopisu je skĺbiť podrobnosť a efektívnosť. Jasné, že chceš vo svojom životopise spomenúť všetky detaily svojich zručností, mal by si byť však čo najstrohejší. Namiesto rozvitých súvetí sa teda snaž svoje schopnosti zhrnúť do jednej vety, ktorá ale bude mať hlavu a pätu.

4. Spôsob písania

Je dôležité, aby tvoj životopis upútal pozornosť. To môžeš dosiahnuť aj štýlom písania. Používaj preto slová a slovné spojenia ako : Skúsený …, Aktívne pracoval na…, Zodpovedný za…, Má odborné vedomosti… Zdravé sebavedomie je pri písaní životopisu veľmi dôležité.

5. Zoraď obsah podľa dôležitosti

Preskúmaj všetko, čo zahŕňa práca, o ktorú žiadaš. Naštuduj si informácie o spoločnosti, o tom, čo by bolo náplňou tvojej práce, čo budú uprednostňovať na pohovore. Potom svoj životopis prispôsob tak, aby čo najviac zodpovedal požadovanému profilu. Obsah zoraď tak, aby informácie, ktoré sú dôležité pre danú profesiu boli čo najvyššie. Stáva sa, že človek, ktorý vyberá účastníkov ďalšieho kola niekedy nedôjde ani na koniec životopisu. Bola by škoda mať najdôležitejšie zručnosti v posledných riadkoch.

6. Povedz pravdu

Je tenká hranica medzi ladením životopisu, aby dostal správnu formu a klamstvom. Možno ťa láka napísať, že si expert v C++, no ak si ťa na základe toho vyberú, čo spravíš? Aj keď je zdravé sebavedomie pre tvoj životopis prospešné, neprežeň to.

7. Nie viac ako jedna strana

Toto je naozaj ťažké dodržať, ale pokiaľ budeš písať naozaj dôležité informácie, spracuješ ich efektívne a pohráš sa s formátovaním, dá sa to dosiahnuť. Zamestnávatelia väčšinou nemajú čas čítať trojstranové životopisy, preto sa môže stať, že tvoj krásne rozsiahly životopis jednoducho skonči v koši skôr, než si ho niekto prečíta.

8. Nepodceňuj sa

To je asi jeden z najväčších problémov, ktoré robia ľudia, keď píšu svoj životopis. Určite ťa už niekto napomenul, že chválenie sa nie je pekné. Blbosť! Ak chceš dostať miesto svojich snov, jednoducho sa musíš pochváliť tým, čo dokážeš. Aby zamestnávateľ vedel, čo všetko si schopný priviesť do jeho firmy. Ukáž svoju silu a istotu.

9. Odstráň veci, ktoré nie sú potrebné

Aby sa tvoj životopis rozsahovo zmestil na jednu stranu, zrejme budeš musieť niektoré “povinné” body odstrániť. Uisti sa, že do životopisu uvádzaš len naozaj potrebné informácie, ktoré súvisia s profesiou, o ktorú sa uchádzaš.

10. Korekcia a oprava

Opravuj svoj životopis, až kým nie je dokonalý a potom ho uprav zas. Tu nemajú priestor žiadne gramatické ani logické chyby. Nechaj ho pokojne skontrolovať aj dôveryhodnému priateľovi. Ideálne by bolo, keby spomínaný priateľ pracoval v podobnej oblasti.

BONUS: Vytvor si svoj vlastný štýl. Do základného formátovania pridaj alebo uber informácie podľa vlastného uváženia a aktuálnej potreby. To, že existujú nejaké zaužívané šablóny ešte neznamená, že si ich nemôžeš upraviť.

Zdroj: pluralsight topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov