Zaujímavosti

Déjà vu: Vedci veria, že našli vysvetlenie tohto javu

Déjà vu

videní: 400

Vedci veria, že našli dôvod, prečo máme Déjà vu. Je to fenomén alebo jav, ktorý máta ľudí po celé generácie.

Déjà vu – zvláštny pocit, ktorý v preklade z francúzštiny znamená “už videné”, že sme niekde boli prípadne sme niečo robili aj napriek tomu, že sa nachádzame na úplne novom a neznámom mieste. Tento pocit nás často zaskočí a zanechá v nás tak trocha divný pocit.

Žil som predchádzajúci život? Som duch? Cestovateľ v čase? Sú to zvláštne myšlienky, ktoré nám v tej chvíli prebehnú mysľou. Čo je však príčinou tohto pocitu? Vedci veria, že sú o krok bližšie k pochopeniu a odhaleniu týchto pocitov.

 

 

Za posledných pár stoviek rokov si ľudia tento jav vysvetľovali rôznymi spôsobmi. Často sa tomuto javu pripisoval zlý duševný prípadne mimozemský pôvod. Na začiatku 21. storočia sa vedec menom Alan Brown ponoril do všetkých výskumov, ktoré Déjà vu skúmali. Zistil že väčšina incidentov bola vyvolaná miestom alebo rozhovorom a dokonca sa objavili náznaky toho, že niektorým ľuďom vykazoval mozog zvláštnu aktivitu.

Vedkyňa Anne Cleary, ktorá sa ponorila do Brownových výskumov uskutočnila aj svoj vlastný experiment, v ktorom skúmala Hypotézu Gestaltovej známosti (Gestalt familiarity hypothesis). Základným predpokladom teórie je, že Déjà vu je vyvolané spomienkami na miesta, ktoré sú nám známe, no neviem si na nich ihneď spomenúť. Pre príklad poslúži obyčajná kancelária v ktorej máme zrazu pocit, že sme tam už niekedy v minulosti boli. A to aj napriek tomu, že sme danú kanceláriu navštívili po prvýkrát. Je však vysoko pravdepodobné, že podobnú kanceláriu sme v minulosti navštívili a jej zariadenie a vybavenie sme si spojili s novým miestom.

 

 

Cleary použila na experiment virtuálnu realitu na manipuláciu s jednotlivými miestami, aby zistila, či existuje korelácia medzi spomienkou a prežívaným Déjà vu.

The Conversation o experimente napísalo:

“Ako sa predpokladalo, déjà vu zažili najmä ľudia, ktorí boli na novom mieste na ktorom sa nachádzali podobne rozmiestnené veci ako na niektorých prechádzajúcich miestach. Tento výskum naznačuje, že jedným z faktorov, ktoré prispievajú k déjà vu, môže byť aj priestorová podobnosť jednotlivých miest, ktoré máme uložené v pamäti, no nevieme si na nich v rýchlosti spomenúť. Neznamená to však, že priestorová podobnosť je jedinou príčinou tohto javu. Veľmi pravdepodobne môže k tomuto javu prispieť množstvo ďalších faktorov.”

 

Zdroj: unilad topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov