Zaujímavosti

Prečo mačky robia mňau? Je to iba jazyk pre ľudí

mňau

videní: 458

Ak máš mačku, pravdepodobne nie je týždňa, kedy by tá malá potvorka nedošla za tebou s jedným umrnčaným mňau. Možno nehovorí ľudskou rečou, ale význam je jasný: „Ešte si ma nenakŕmil ty príšera!“

Domáce mačky sú jedinečné v tom, ako používajú svoje mňau na komunikáciu s ľudskými spoločníkmi, pretože zriedka mňaukajú na seba dve mačky navzájom. Odpoveď má veľa spoločného s domestikáciou. Predtým, ako sa pred takmer 10 000 rokmi mačky usadili u ľudí, boli samotárske stvorenia. Pretože sa títo predkovia mačiek zriedka stretli s inými členmi vlastného druhu, nepotrebovali na komunikáciu žiadny hlas ani zvuk.

 

 

Prečo mačky robia mňau? Je to iba jazyk pre ľudí

Namiesto toho komunikovali prostredníctvom svojho čuchu, alebo trením sa či močením na predmety, ako sú stromy. Takto mačky nemuseli prichádzať tvárou v tvár k iným divokým mačkovitým šelmám, aby im mohli poslať správu. Toto je stále do značnej miery spôsob, akým mačky medzi sebou komunikujú. Ale ľudia nemajú ani zďaleka taký jemný čuch ako mačkovité šelmy.

 

 

Vokálna komunikácie je ich nástrojom na manipuláciu. Mnoho mačiek si dokonca vytvára repertoár rôznych mňau, ktorými vyjadruje rôzne potreby a pocity alebo vyvoláva rôzne reakcie. Napríklad ťa môže tvoja mačka pozdraviť priateľsky, zaškrípať keď je hladná alebo hlasno mňaukať keď si v jej osobnom priestore. Všetky mačky mňaukajú keď sú ešte mačiatka, aby upútali pozornosť svojej mamy, keď sú zranené, je im zima alebo keď ich náhodou prisadne.

Prečo mačky robia mňau? Je to iba jazyk pre ľudí

Zatiaľ čo domáce mačky prenášajú toto správanie do dospelosti, divoké mačky z toho vyrastú. Domestikované mačky mňaukajú oveľa častejšie a to iba pri ľuďoch. Mňau si rozvinuli ako jazyk špeciálne pre svojich majiteľov. Inými slovami, tvoja mačka na teba mňauká preto, aby si zaistila tvoju pozornosť. Lebo vie, že to funguje.

Ak si zvedavý, čo ti mačka chce povedať, je možné povzbudiť komunikáciu. Ak budeš reagovať slovami a pozornosťou na syčanie či mňaučanie, klbko srsti na teba začne reagovať a odpovedať ti. Takže budete viesť rozhovor.

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov