Zaujímavosti

Aké orgány sa nachádzajú v ľudskom tele? A koľko ich vlastne je?

orgány

videní: 617

Už odpradávna sa ľudstvo snažilo porozumieť vnútornostiam v nás. Starí Egypťania manipulovali s ľudskými orgánmi, keď ich odoberali na zabalzamovanie. Lekárske rukopisy nájdené v starodávnej čínskej hrobke môžu byť najstarším známym anatomickým zápisom o ľudskom tele. Dokázalo ľudstvo za tých tisíc rokov zistiť, čo v našom tele sa považuje za orgány?

“Orgány sú zbierky tkanív, ktoré spolupracujú na dosiahnutí spoločného cieľa,” vysvetlila Lisa MJ Lee, docentka na Katedre bunkovej a vývojovej biológie na Lekárskej fakulte University v Colorade. Každý orgán poskytuje funkciu pre ľudský výkon alebo prežitie. Ale nie každý orgán je nevyhnutný na prežitie.

 

 

Aké orgány sa nachádzajú v ľudskom tele? A koľko ich vlastne je?

 

 

Iba päť orgánov je nevyhnutných pre život – mozog , srdce, pečeň , najmenej jedna oblička a najmenej jedna polovica pľúc. Strata celkovej funkcie ktoréhokoľvek z týchto životne dôležitých orgánov spôsobuje smrť. Je pozoruhodné, že ľudské telo dokáže prežiť bez množstva ďalších orgánov alebo nahradením nefunkčného orgánu zdravotníckou pomôckou či transplantátom.

“Pokiaľ ide o počítanie orgánov v ľudskom tele, záleží na tom, koho sa spýtaš a ako počítaš,” hovorí Lisa Lee. Aj keď nikto nevie, odkiaľ toto číslo pochádza, všeobecný počet je podľa nej 78 orgánov. Tento zoznam obsahuje dôležité orgány, ako je jazyk, žalúdok, štítna žľaza, močová rúra, pankreas a mnoho ďalších jednotlivých orgánov alebo párov. Kosti a zuby sa počítajú iba raz ako celok.

Medzi anatómami sa názory líšia v tom, čo sa považuje za orgán. Histológ ako Lee, ktorá študuje tkanivo na mikroskopickej úrovni, môže mať dlhší zoznam orgánov ako hrubý anatóm, ktorý študuje to, čo je viditeľné voľným okom. Neexistuje však žiadna skupina poverená udržiavaním úradného počtu orgánov alebo rozhodovaním o tom, čo sa považuje za orgány.

Aké orgány sa nachádzajú v ľudskom tele? A koľko ich vlastne je?

Keď uvažujeme mikroskopicky, jednotka je podľa nej orgánom, keď sa spojí a funguje viac druhov tkanív. Lee by mohla nazvať orgánmi aj štruktúry podporujúce nechty a tiež počítať každý zub ako samostatnú jednotku. Každú kosť by sme mohli označiť za orgán a spoločne sa všetkých 206 kostí považuje za orgánový systém.

Počítaním každého zuba zvlášť sa zoznam dostane na 315 orgánov. Mnoho ďalších orgánov je uvedených iba raz, aj keď ich je v tele veľa. Napríklad väzy a šľachy môžu dramaticky zvýšiť celkový počet orgánov, keď sa počítajú jednotlivo. Táto hra je nekonečná. Zoznam 78 počíta nervy iba raz, je ich však bilión. Vyčerpaný?

 

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov