TOP 10

Reálna podobizeň historických osobností: Tak vyzerali Bach či Nefertiti!

podobizeň

videní: 4.5K

V dobe, keď ešte neexistovali fotoaparáty, sa ľudia nechávali zvečniť maliarom na plátno. Nie každý maliar bol však natoľko talentovaný, aby dokázal človeka zobraziť do detailov presne. Alebo sa len ponáhľal alebo mal radšej abstraktné diela. Možno dostal príkazom obraz trocha vylepšiť. Doteraz sme podobizeň slávnych historických osobností mohli vidieť len na takýchto obrazoch.

Dnes je veda už omnoho viac vyspelá a z pozostatkov kostí človeka dokážu vedci určiť nielen jeho vek, váhu či výšku, ale aj podobizeň. Znie to neuveriteľne? Tieto 3D obrazy dávno mŕtvych ľudí vyzerajú, akoby boli živé. A ty sa môžeš konečne pozrieť, ako naozaj vyzerali. Budeš prekvapený!

Henry IV. z Francúzska

Henry IV bol francúzsky kráľ, ktorý vládol medzi rokmi 1589 a 1610. Bol známy ako veľmi dobrý kráľ, lebo sa naozaj zaujímal o blaho svojich poddaných. Aj napriek tomu bol zavraždený fanatickým katolíkom. Jeho reálnu podobizeň zhotovil Philippe Froesch na základe lebky.

podobizeň

Ava

Ava bola žena z bronzovej doby, ktorá zomrela pred 3700 rokmi. Bola nájdená v nezvyčajnom hrobe. Namiesto toho, aby bola pochovaná v pôde, ako bolo v tej dobe zvykom, bolo posledné miesto odpočinku Avy vyrezané v pevnej skále, čo naznačovalo, že je výnimočná. Jej podobizeň vytvorili škótska archeologička Maya Hoole a forenzná umelkyňa Hew Morrison.

podobizeň

500 rokov starý Dublinčan

V roku 2014 archeológovia našli pozostatky muža, ktorý zomrel pred 500 rokmi. Bola to jedena zo 4 nájdených kostier, z ktorých všetky vykazovali známky detskej podvýživy a ťažkej práce, čo naznačuje, že všetci nájdení boli chudobní. Lebka spomínaného muža bola dobre zachovaná, použili ju teda na rekonštrukciu mužovej podobizne.

podobizeň

 

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov