TOP 10

Ľudská krv: 10 zaujímavých faktov, o ktorých si zrejme nevedel!

krv

videní: 2.9K

Všetci vieme, že náš krvný systém je naozaj komplikovaný, preto je dôležité starať sa o svoje srdce a poznať svoju krvnú skupinu. No to sú len základné veci, ktoré ovláda zrejme každý. Ľudská krv ale ukrýva omnoho viac tajomstiev, ako by sme si mohli myslieť.

1. Komár

pexels-photo-169357

Obávaš sa, že ti komáre vycucajú všetku krv z tvojho tela? Nuž, to sa môže stať v prípade, že ťa uštipne naraz 1,12 milióna komárov.

2. Srdce ako výkonná pumpa

geyser-3771135_1280

Srdce pumpuje krv do celého tela. Za 1 minútu dokáže prepumpovať až 6 litrov krvi a navyše pri takom tlaku, že by dokázalo vytvoriť fontánku do výšky viac ako 9 metrov.

3. Život bez srdca či pulzu?

adult-1846428_1280

Áno, je to možné, hoci sa to zdá ako sci-fi. V roku 2012 lekári nainštalovali zariadenie do tela 55-ročného Craiga Lewisa, ktoré umožňuje cirkuláciu krvi v celom tele bez pulzu.

Stan Larkin žil bez srdca 555 dní, počas ktorých čakal na transplantáciu. Jeho vlastné srdce bolo nahradené zariadením, ktoré Stain nosil v batohu. Dokonca mal povolené hrať basketbal.

4. Srdcový infarkt

pexels-photo-1350560

21 % všetkých infarktov sa stane v pondelok. Druhý najrizikovejší deň v týždni je piatok. Vedci predpokladajú, že dôvodom je aktivácia stresových hormónov na začiatku týždňa. Aby si znížil riziko srdcového infarktu, musíš sa ráno prebúdzať pomaly a znížiť intenzitu večerného tréningu.

5. Srdcový tep ovplyvňuje tvoju náladu

pexels-photo-673862

Tvoj srdcový tep ovplyvňuje to, akú máš práve náladu. Vedci študovali tento jav na ľuďoch, ktorí podstúpili transplantáciu srdca. Po operácii sa ich myseľ, pocity a činy zmenili nezvyčajným spôsobom.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov