Zaujímavosti

Saturn príde o svoje prstence už za 18 mesiacov

saturn

videní: 871

NASA zachytila obrázok nezvyčajného nebeského objektu pripomínajúceho otáznik

Teleskop Jamesa Webba agentúry NASA spozoroval záhadný objekt v tvare otáznika. Hoci skutočná povaha tohto objektu je v súčasnosti neznáma, vedci o nej majú určité špekulácie. Tento zaujímavý objav vzbudil záujem astronómov a výskumníkov, ktorí sa túžia dozvedieť viac o tomto záhadnom nebeskom útvare.

Objekt je súčasťou hviezdneho systému Herbig Haro 46/47, kde okolo seba obiehajú dve mladé hviezdy pod vplyvom gravitácie. Tieto hviezdy sa nachádzajú v súhvezdí Vela, približne 1 470 svetelných rokov od Zeme. Výrazný tvar otáznika objektu má červenkastý odtieň, čo znamená, že je vzdialenejší ako ostatné hviezdy na obrázku.

 

 

Skutočná povaha tejto nebeskej entity zostáva hádankou, ale jej jedinečný tvar a farba poskytujú určité nápovedy. Môže predstavovať vzdialenú galaxiu alebo dokonca výsledok zrážky dvoch galaxií, čo mu dáva výrazný otáznikový vzhľad. Túto interpretáciu podporujú odborníci z Space Telescope Science Institute (STScI) v Baltimore.

Pátranie po mimozemskom živote pokračuje a s technologickým pokrokom a naším chápaním kozmu možno jedného dňa urobíme významné objavy. Medzitým môže byť objavovanie zázrakov hviezdnej oblohy prostredníctvom kozmických obrázkov skutočne očarujúcim zážitkom.

Zdroj: brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov