Zaujímavosti

Prečo je také ťažké prestať si chytať tvár?

tvár

videní: 485

Niekedy chceme ovládať naše gestá a pohyby, ale keďže mnohé z nich sú neúmyselné, napríklad pomocou rúk vyjadrujeme svoje pocity, môže to byť zložitejšie, ako by sa očakávalo. Zamysli sa napríklad nad tým, že sa dotýkaš svojej tváre, čo je jednou z najbežnejších reakcií ľudského tela. Mohlo by ťa prekvapiť, koľkokrát denne si chytíš tvár.

Prirodzená reakcia nášho tela

Čo robí to tak ťažké vyhnúť sa dotýkať vašej tváre

Všimol si si niekedy, že ak ti niekto prestane venovať plnú pozornosť, keď rozprávaš, má tendenciu zakrývať si tvár rukami? Ide o gesto naznačujúce nudu. Mnoho ľudí to robí väčšinou bez toho, aby si to všimli. Je to preto, že sme zvyknutí vyjadrovať naše emócie prostredníctvom reakcií, gestikulácie a reči tela.

Jazyk tela: spôsob vyjadrenia našej kultúry

Čo robí to tak ťažké vyhnúť sa dotýkať vašej tváre

Použitie našich rúk na vyjadrenie emócií nie je iba inštinktívne. Pretože to robí toľko ľudí a my to vidíme všade, sme na to zvyknutí. Jazyk tela je tak efektívny spôsob, ako povedať ostatným, ako sa cítime, že naša kultúra a návyky ho veľmi ľahko prijali za svoje.

Ak k tomu pridáme skutočnosť, že neustále využívame náš mozog, aby sme sa učili jeden od druhého – učenie napodobňovaním – všetko je hneď jasné. Zamyslite sa nad takým zívaním. Pravdepodobne si už zažil zívanie, ktoré je nákazlivé. Je to preto, že sme veľmi dobrý v napodobňovaní. Teraz si predstav, koľko ľudí vidíš denne dotýkať sa ich tvárí! Niet divu, že tiež máš tendenciu chytať si tvár.

Tvár – reflektor stresu

tvár

Okrem napodobňovania existujú aj ďalšie dôvody, prečo si chytáme tvár. Napríklad stres môže spôsobiť, že telo potrebuje pohodlie. Vyjadruje sa to prostredníctvom parasympatického nervového systému. Napriek svojmu divokému názvu, jedna z jeho funkcií zostáva veľmi jednoduchá: pomôcť ti vyrovnať sa s ťažkými časmi. Dotyk určitých častí tváre ho môže aktivovať.

Reč tela pri flirtovaní

Čo robí to tak ťažké vyhnúť sa dotýkať vašej tváre

Existuje ďalšia bežná situácia, ktorá spôsobuje, že si chytáš tvár: flirtovanie. Podľa štúdie sa pri bežných činnostiach dotýkame tváre až 23-krát za hodinu. Ďalšia štúdia uskutočnená v roku 1967 v UCLA zistila, že neverbálna komunikácia je dominantná, pokiaľ ide o vyjadrovanie emócií. Teraz si predstav, že stojíš pred tým zvláštnym človekom, ktorý núti tvoje srdce spievať … Pravdepodobne bude ťažké nedotknúť sa tváre alebo pier. Toto je vlastne niečo, čo ľudia robia, keď majú niekoho radi.

Zmena návykov

Čo robí to tak ťažké vyhnúť sa dotýkať vašej tváre
  • Dobrým východiskovým bodom je uvedomiť si a zistiť, čo ťa núti dotýkať sa tváre. Keď to budeš vedieť, bude pravdepodobne jednoduchšie prestať s tým.
  • Ak sa cítiš úzkostne, skús použiť antistresovú loptičku, aby si mal čo robiť s rukami.
  • Niektorí ľudia považujú za užitočné používať lepiace štítky s odkazmi na miestach, kde trávia veľa času, ako pripomenutie.
  • Zápach môžeš využiť vo svoj prospech tým, že budeš mať na rukách parfum alebo krém. Týmto spôsobom ti pripomenie, keď sa tvoje ruky priblížia k nosu (a tvári).
  • Ak si chytáš tvár kvôli stresu, možno je najlepšie vyriešiť tento problém pomocou meditácie, jogy alebo dychových cvičení.
  • Ale čo je najdôležitejšie, nevzdávaj sa! Podľa psychológov môže vytvorenie si nového zvyku trvať až 66 dní, takže vytrvalosť bude určite tvojím spojencom číslo jeden.

Na záver je dôležité, aby si sa vždy snažil udržiavať ruky čisté, pretože baktérie sa prilepia na pokožku bez toho, aby sme si ich všimli. A zatiaľ čo mnohé z nich sú nevyhnutné pre to, aby naše telo dobre fungovalo, iné nie!

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov