Zaujímavosti

Ako začať dôverovať inštinktom a začať robiť správne rozhodnutia

správne rozhodnutia

videní: 2.3K

Spojenie čriev a mozgu je skutočné. Ako teda môžete lepšie dôverovať svojim inštinktom? A ako začať robiť správne rozhodnutia? Odborníci zdieľajú tajomstvo naladenia sa na túto vlnu.

Legenda NBA Lebron James sa raz podelil o cennú radu, ktorú dostal od jedného z najúspešnejších svetových obchodných magnátov: „Warren Buffett mi raz povedal, aby som sa vždy riadil inštinktom. Keď máte ten vnútorný pocit, musíte s tým pokračovať. Nevracajte sa k tomu.” Múdre slová dvoch múdrych mužov – alebo sú? Čo to skutočne znamená dôverovať svojmu žalúdku a je črevný inštinkt spoľahlivým zdrojom informácií?

Správne rozhodnutia na základe vnútorného inštinktu?

„Črevný inštinkt je fráza, ktorú ľudia používajú na opis veľmi reálneho javu, pri ktorom mozog interpretuje informácie z prostredia rýchlejšie, ako ich dokážete vedome rozpoznať,“ hovorí Vince Callahan, PhD, neuropedagogický psychológ známy ako Doktor mysle. generálny riaditeľ Floridského inštitútu pre neurálny objav. “Je to váš mozog, ktorý vám hovorí niečo dôležité, a mali by ste tomu venovať pozornosť.”

Existuje niekoľko typov inteligencie, vrátane kognitívnej inteligencie a emocionálnej inteligencie, ale váš inštinkt ide oveľa hlbšie. Toto je prvotný inštinkt, pozostatok z čias, keď sa ľudia museli v okamihu rozhodnúť, či budú bojovať, letieť (utiecť) alebo zamrznú, vysvetľuje. „Citové pocity sú tu z nejakého dôvodu: chrániť vás,“ hovorí.

Pochopenie toho, ako funguje spojenie mozog-črevo – a ako ho využiť vo svoj prospech – je skvelým krokom k tomu, aby ste sa naučili, ako byť múdrejší a ako dôverovať svojmu rozhodovaniu. Požiadali sme Callahana, spolu s črevným lekárom a profesorom psychológie, aby sa podelili o všetko, čo potrebujete vedieť o tom, čo, kedy a ako máte robiť so svojimi črevami.

Čo to znamená dôverovať svojim vnútornostiam?

Dôverovať svojmu črevu alebo žalúdku znamená robiť rozhodnutia založené hlavne alebo výlučne na inštinktívnom pocite, ktorý máte, hovorí Jeff Temple, PhD, licencovaný psychológ a profesor na University of Texas Medical Branch. Táto fráza a ďalšie podobné verzie – „nasleduj svoje vnútorné pocity“, „Cítim to vo vnútri“, „Mám inštinkt“ – sú spôsobom, ako ľuďom pripomenúť, aby sa naladili na jemné, dokonca podvedomé, správy vášho mozgu.

Črevné inštinkty sa často vyskytujú bleskovo a ľudia môžu mať problém opísať, čo presne majú na mysli alebo prečo sa tak cítia, hovorí Callahan. Táto nejednoznačnosť môže u niektorých ľudí viesť k tomu, že vnímajú svoje črevá ako druh psychickej superschopnosti, zatiaľ čo iní im veria menej, pretože sa nezdá, že by sa zakladali na údajoch z reálneho sveta.

“Môže to byť mätúce,” hovorí Callahan. “Vaše zmysly neustále prinášajú záplavu informácií z vášho prostredia a váš mozog ich spracováva tak rýchlo, že sa to môže zdať takmer ako mágia.”

Spojenie mozog-črevo je skutočné

Dôverovať svojmu črevu, prípadne žalúdku sa môže zdať ako nevysvetliteľný pocit, ale vychádza z veľmi skutočnej biológie, vysvetľuje odborník na črevá Rudolph Bedford, MD, gastroenterológ zo zdravotníckeho centra Providence Saint John’s Health Center v Santa Monice v Kalifornii. “Črevné pocity sa skutočne vyskytujú v črevách,” hovorí. “Váš mozog je priamo spojený s črevom cez sieť neurónov.”

Začína to vaším enterickým nervovým systémom (ENS), súčasťou nervového systému, ktorý riadi funkciu gastrointestinálneho traktu, vysvetľuje. Tieto nervové okruhy majú na starosti normálne črevné funkcie, ako sú motorické funkcie, transport sliznice, sekréty a imunitné funkcie. Ale ENS má inú úlohu: moduluje neurotransmitery ako serotonín a dopamín (ktoré ovplyvňujú náladu) a neurohormóny ako norepinefrín a vazopresín (ktoré ovplyvňujú, ako vaše telo pôsobí na vašu náladu).

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov